Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στα Χανιά για τις αλλαγές στην παιδεία: «Η κυβέρνηση κατέθεσε τώρα το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο για να γλιτώσει την κατακραυγή» | Videos

αντιδράσεις-εκπαιδευτικών-στα-χανιά-1036164

Καθολική είναι από τους εκπαιδευτικούς των Χανίων η κατακραυγή του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις τοποθετήσεις τους το μεσημέρι της Κυριακής στα γραφεία της οδού Μπουνιαλή, ξεκαθάρισαν οτι αντί να μειώνει την ήδη υπάρχουσα πίεση και να λύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ο νέος δρόμος που θέλει να χαράξει του Υπουργείο Παιδείας οδηγεί σε αδιέξοδο και στην απαξίωση της δημόσιας παιδείας, κάτι που φυσικά θα έχει αποτύπωμα και στην μελλοντική ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, όπως αναλύθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση, το νέο νομοσχέδιο επιφέρει τα εξής:

«Στο πολυνομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται ζητήματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια αλλά και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία έχουν βρει διαχρονικά αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές φοιτητές), με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, πρωτοβάθμιων αλλά και δευτεροβάθμιων οργάνων.

Ειδικά για την περίπτωση της Δευτεροβάθμιας έχουμε την επαναφορά της τράπεζας θεμάτωνγια την Α΄ και Β΄ Λυκείου, της προκαθορισμένης βάσης εισαγωγής για τα ΑΕΙ και της αξιολόγησης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, που έχουν συζητηθεί αναλυτικά σε Γενικές Συνελεύσεις, έχει αναδειχθεί ο αντιδραστικός τους χαρακτήρας και έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία των συναδέλφων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σχέδια του ΥΠΑΙΘ, επαναφέρεται ο θεσμός της τράπεζας θεμάτων (που εφαρμόστηκε στο παρελθόν και αφού δημιούργησε ένα μπάχαλο στα σχολεία, απορρίφθηκε ως αποτυχημένος από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και το Υπουργείο που τον απέσυρε), με σκοπό να αξιολογήσει τους μαθητές από τις πρώτες τάξεις του Λυκείου και να χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο για την προαγωγή τους στις επόμενες τάξεις αλλά και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. H τράπεζα θεμάτων έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εγκλωβίζει την εκπαιδευτική διαδικασία σε μια στείρα αναπαραγωγή του σχολικού βιβλίου, καθώς οποιαδήποτε προέκταση της διδασκαλίας σε συναπτές αλλά μη εξεταστέες θεματικές ενότητες θα αποτελεί «περιττή» πολυτέλεια για τους μαθητές.

Διαταράσσει τον προγραμματισμό της ύλης που πρόκειται να επιλεχθεί ως διδαχθείσα από τους εκπαιδευτικούς, καθώς μέσω της κλήρωσης, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα θέματα που θα κληθούν να εξεταστούν οι μαθητές, θα είναι αυτά στα οποία έχει δοθεί το βάρος κατά τη φυσική διδασκαλία στην τάξη. Το φαινόμενο της κλήρωσης θεμάτων από ύλη που έχει εξαιρεθεί ως μη εξεταστέα, είναι πολύ πιθανό τα κάνει την εμφάνιση του και πάλι. Το σημαντικότερο ίσως, είναι ότι μετατρέπει το Λύκειο σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο, που για 3 χρόνια θα έχει σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταστρέφοντας τη δημιουργικότητα τους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς από νωρίς εκτός σχολείου, ενώ για όσους απομείνουν θα τους στείλει ακόμη πιο πολύ στη λύση της παραπαιδείας.Η επαναφορά της βάσης εισαγωγής για τα ΑΕΙ, έχει χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο καιστο παρελθόν για να κλείσει τμήματα και σχολές, ενώ σε συνδυασμό με την παράλληλη μείωση των εισακτέων, θα οξύνει τον ταξικό διαχωρισμό στην εκπαίδευση. ενώ θα δημιουργήσει το αδιαχώρητο στο χώρο των φροντιστηρίων, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά, που η ΝΔ την είχε εφαρμόσει.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook