Ανταρσία στα Χανιά: Όχι στα πραξικοπήματα τα δημάρχου – Όχι τροφεία στο γηροκομείο

ανταρσία-στα-χανιά-όχι-στα-πραξικοπήμ-846652

Σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο Χανίων για το θέμα του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων και τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της δομής εξαπέλυσε η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά».

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

«Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το πραξικόπημα στο οποίο προέβη ο δήμαρχος Χανίων, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 18/2, κατά τη συζήτηση για τη σύνθεση του νέου ΔΣ του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων.

Στη νέα σύνθεση του ΔΣ του ιδρύματος «κόπηκε» ο εκπρόσωπος της «Ανταρσία στα Χανιά», ενώ αποκλείστηκε για δεύτερη φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση». Η επιλογή τους είναι αυθαίρετη. Έχουν το θράσος να επικαλούνται την «κυβερνησιμότητα», όταν τα ίδια τα στελέχη της δημοτικής αρχής ήταν μόνιμα απόντες από της συνεδριάσεις του ΔΣ του δημοτικού γηροκομείου όλη την προηγούμενη χρονιά.

Η δημοτική αρχή θέλει να έχει τα χέρια της ελεύθερα και κοιτά να απαλλαγεί από οποιαδήποτε αντιπολίτευση μέσα στο ΔΣ του γηροκομείου. Πρόκειται για μια κίνηση πανικού.

Τη στιγμή που η πόλη σπαράσσεται από το σκάνδαλο των δολοφονιών και της αρπαγής περιουσιών γερόντων, στην ιδιωτική δομή της «Αγίας Σκέπης», με την παράλληλη ανάδειξη πολιτικών ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας της περιφερειακής διεύθυνσης Χανίων, ο δήμαρχος επιχειρεί να απαλλαγεί από οποιαδήποτε φωνή αντιπολίτευσης μέσα στο γηροκομείο.

Έχει άραγε να φοβηθεί κάτι; Είναι εύλογο να διερωτάται κανείς, όταν ο αποκλεισμός της αριστεράς συνδυάζεται και με τον αποκλεισμό από το νέο ΔΣ του γηροκομείου και 2 στελεχών επιλογής του Δημάρχου (το ένα η Αντιπρόεδρος του ΔΣ), τα οποία είχαν ζητήσει την καταγραφή και κοινοποίηση στο ΔΣ της ακίνητης περιουσίας του γηροκομείου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό!! Κυβέρνηση και δημοτική αρχή επιχειρούν να βάλουν χέρι στις συντάξεις των γερόντων, επιβάλλοντας τροφεία και θέλοντας να μετατρέψουν το γηροκομείο σε ανταποδοτική δομή, ώστε να πληρώνουν οι ίδιοι οι γέροντες για την παραμονή τους σε αυτό. Λες και δεν είναι αρκετά τα 1000 ευρώ το μήνα που παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ για καθένα από τους 70 ηλικιωμένους του γηροκομείου. Λες και δεν φτάνει που ο δήμος μπορεί να χρησιμοποιεί τα ακίνητα που ανήκουν στο γηροκομείο χωρίς να δίνει ούτε ένα σεντ ως ενοίκιο.

Προσπαθούν να καλύψουν την άρνηση τους να χρηματοδοτήσουν γενναία το γηροκομείο φορτώνοντας το κόστος στις οικογένειες των ηλικιωμένων. Οι 300 χιλ. που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Σ. Πέτσας για το γηροκομείο είναι ψίχουλα. Είναι λιγότερα από τις ετήσιες αποδοχές των κυβερνητικών golden boys, όπως του προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ που φτάνει τις 360 χιλ ετησίως. Είναι τίποτα μπροστά στα εκατομμύρια που χάρισε ο ίδιος υπουργός στους καναλάρχες για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Αποτελεί σκάνδαλο να διαφημίζονται ως χρηματοδότηση του γηροκομείου από την δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή σπαταλά αφειδώς χρήματα για φιέστες δίνοντας 35 χιλ. για να φέρνει χριστουγεννιάτικά δέντρα από τη Γαλλία, αλλά την ίδια στιγμή δίνει μόλις 50χιλ. στο γηροκομείο, όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός του ιδρύματος είναι 4,5 εκ. €. Οι φωνές που ακούμε στο δημοτικό συμβούλιο ότι πρέπει να γίνεται επιλογή και αξιολόγηση αυτών που δεχόμαστε στο γηροκομείο σηματοδοτούν την προσπάθεια που πρόκειται να γίνει ώστε να δεχόμαστε αυτούς που έχουν να πληρώσουν.

Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνουν την έως τώρα πολιτική τους που έχει παραδώσει το γηροκομείο και τις υπηρεσίες του στους εργολάβους, μετατρέποντάς το, σε μια δομή που θα λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι επιθέσεις που ακούσαμε δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Αλόγλου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενάντια στους συγγενείς των ηλικιωμένων, ότι τάχα θέλουν να τρώνε τις συντάξεις των γονιών τους, ξεπερνούν κάθε όριο ηθικής.

Όσο και να προσπαθεί η δημοτική αρχή να ωραιοποιήσει την κατάσταση προβάλλοντας μελέτες για νέες πτέρυγες και αγορές τηλεοράσεων δεν ξεχνούμε ότι οι πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων και των δημάρχων έχουν οδηγήσει στο να έχουμε να δούμε μόνιμο διορισμό εργαζόμενου στο γηροκομείο από το …2007 !! Δεν ξεχνούμε ότι αφήνοντας τους εργολάβους να αλωνίζουν χωρίς κανέναν έλεγχο, άφησαν το γηροκομείο αθωράκιστο κατά την πανδημία.

Δεν ξεχνούμε ότι υπάρχουν μόλις ένας ή δύο εργαζόμενοι στο πλυντήριο για όλους τους ηλικιωμένους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχωριστούν τα ρούχα (και τα εσώρουχα) των ηλικιωμένων και αυτά να μοιράζονται τυχαία μεταξύ των ηλικιωμένων. Δεν ξεχνούμε ότι απομόνωσαν τους ηλικιωμένους καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας από τους δικούς τους ανθρώπους με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ψυχική τους υγεία σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους. Είναι οι πολιτικές διάλυσης των κοινωνικών δομών με τις οποίες κυβερνήσεις και δήμαρχοι έχουν οδηγήσει τη τρίτη ηλικία στα κολαστήρια της ιδιωτικής φιλανθρωπίας.

Φτάνει πια!! Είναι πρόκληση τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απεργήσουν στις 8 Μάρτη παλεύοντας και διεκδικώντας δικαιώματα για τις γυναίκες, αντί να ενισχύουν τις κοινωνικές δομές, να αμφισβητούν τον χαρακτήρα τους και να φορτώνουν επιπλέον βάρη στις γυναίκες και τις οικογένειες της εργατικής τάξης.

Είναι όμως γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα φιμώσουν τη φωνή της αριστεράς με τέτοιες μεθοδεύσεις.

Απαιτούμε τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του γηροκομείου. Χωρίς έξτρα τροφεία (εκτός απ το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ) και την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο και μετάβαση στο γηροκομείο την Πέμπτη 24/2 στις 2μ.μ. έξω από το δημαρχείο. Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην ημέρα της γυναίκας στις 8 Μάρτη, στις 12:30μ.μ. στην πλατεία της Δ. Αγοράς.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook