«Ανταρσία στα Χανιά»: Κίνδυνος να μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα το Γηροκομείο Χανίων

ανταρσία-στα-χανιά-κίνδυνος-να-μετα-360334

Υπάρχει κίνδυνος για να για τους ηλικιωμένους τροφίμους του,  για τους εργαζόμενους και για την πόλη, το Γηροκομείο Χανίων , όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά».

Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν «ερωτηματικά γιατί η κύριοι της δημοτικής αρχής προσπάθησαν να αποκρύψουν την εκδήλωση των κρουσμάτων».

Ανακοίνωση:

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού ανάμεσα στους εργαζόμενους στο δημοτικό γηροκομείο Χανίων δημιουργεί τεράστιους φόβους και ανησυχίες καθώς το γηροκομείο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια υγειονομική βόμβα για τους ηλικιωμένους τροφίμους του,  για τους εργαζόμενους και για την πόλη. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συμβεί και στα Χανιά ότι έχει ήδη συμβεί σε άλλες πόλεις, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, που λόγω της εγκληματικής αμέλειας των ιθυνόντων, πολλά γηροκομεία μετατράπηκαν σε παγίδες θανάτου.

Δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί η κύριοι της δημοτικής αρχής προσπάθησαν να αποκρύψουν την εκδήλωση των κρουσμάτων. Ο πρόεδρος του γηροκομείου δεν ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ, ως όφειλε, για την κατάσταση στο γηροκομείο, παρά μόνο τέσσερεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και αφού είχε γίνει γνωστό μέσω του ηλεκτρονικού τύπου η ύπαρξη κρουσμάτων.  Ο δήμαρχος, ο γενικός γραμματέας του δήμου και ο πρόεδρος του γηροκομείου απέφυγαν τη οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάσταση του γηροκομείου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρόλο που αντιμετώπισαν ανάλογο ερώτημα που τους θέσαμε από την πλευρά μας.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι τεράστιες αφού ακολούθησε, όπως και σε κάθε άλλο τομέα άλλωστε, τις κυβερνητικές συνταγές στη αντιμετώπιση της πανδημίας, επιβάλλοντας περικοπές, απολύσεις, ελαστική εργασία ολιγόμηνων συμβάσεων και ιδιωτικοποίηση τομέων της υπηρεσίας με την παραχώρησή τους σε εργολάβους.

Την ίδια στιγμή που στους ηλικιωμένους τροφίμους επιβλήθηκε η πιο σκληρή καραντίνα και δεν τους επιτρέπονταν να δουν τους δικούς τους ανθρώπους, για μήνες, η καθαριότητα παραχωρήθηκε σε εργολάβο που έφερνε εξωτερικά συνεργεία για να καθαρίσουν το γηροκομείο. Αντί να κάνουν προσλήψεις έστω συμβασιούχων και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προτίμησαν να κάνουν πλάτες στους εργολάβους παρόλο που κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα στο δήμο. Είναι τυχαίο άραγε ότι το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε σε εργαζόμενη του συνεργείου, η οποία μάλιστα εργαζόταν στα ρεπό των υπόλοιπων εργαζομένων; Άραγε σε πόσες άλλες δουλειές εργάζονταν η συγκεκριμένη εργαζόμενη; Πόσα κενά κάλυπτε και σε ποιες άλλες υπηρεσίες ή κτίρια; Τηρούσε ο εργοδότης τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και υγιεινής; Οι εργαζόμενοι του εργολάβου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας που παραδόθηκαν στο γηροκομείο από κλιμάκια του νοσοκομείου;

Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης και στο κατά πόσο αυστηρά τηρούνταν το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προβλέπει να γίνονται ράπιντ τεστ στους εργαζόμενους κάθε εβδομάδα. Είναι αλήθεια ότι τεστ στο γηροκομείο γίνονταν κάθε δεκαπέντε μέρες; Ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του γηροκομείου και ο γενικός γραμματέας πρέπει να απαντήσουν.

Η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι επιεικώς ανεπαρκής και έχει οδηγήσει το ίδρυμα σε εγκατάλειψη. Αποτελεί ατόπημα σε συνθήκες πανδημίας το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό να αποτελείται μόλις από 14 εργαζόμενες/ους και οι οποίοι μόλις το τελευταίο διάστημα πλαισιώθηκαν από συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις. Οι προσλήψεις μέσω κοινωφελών προγραμμάτων δεν επαρκούν. Η εμμονή στην τακτική στελέχωσης του γηροκομείου με συμβασιούχους σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα διαστήματα μεταξύ της υπογραφής των συμβάσεων που δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό. Λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου της εργασίας τους απαιτείται εμπειρία και εκπαίδευση η οποία χάνεται όταν λήγουν οι συμβάσεις και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αντικαθίστανται από άλλους. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες. Ερωτούμε γιατί μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού των ηλικιωμένων δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της ψυχολόγου που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβρη; Η πλειοψηφία του ΔΣ θεωρεί πολυτέλεια την ύπαρξή της σε μια περίοδο που οι ηλικιωμένοι χρειάζονται την επιστημονική ψυχολογική στήριξη περισσότερο από ποτέ άλλοτε;

Είναι δυνατόν να μην προβλέπονται θέσεις τραπεζοκόμων στο οργανόγραμμα έτσι ώστε να μην υπάρχει πίεση για την στελέχωση των συγκεκριμένων θέσεων με μόνιμο προσωπικό; Είναι δυνατό να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι σε διαφορετικά πόστα όπως τα πλυντήρια και την καθαριότητα να ασκήσουν καθήκοντα τραπεζοκόμου κατά παράβαση των συμβάσεών τους; Είναι δυνατό να ζητούν από τους ίδιους τους τροφίμους να ασκήσουν καθήκοντα τραπεζοκόμου; Είναι δυνατόν να επιχειρούν να καλύψουν τα κενά με πασαλείμματα όπως το να φέρνουν μαγείρους και βοηθούς από άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς; Αν ανοίξουν όπως αναμένεται ξανά οι παιδικοί σταθμοί τι πρόκειται να γίνει στο γηροκομείο;

Ως Ανταρσία στα Χανιά εδώ και μήνες έχουμε προτείνει και επιμείνει ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν όλες οι αδυναμίες του γηροκομείου χωρίς ωστόσο να εισακουστούμε από τη δημοτική αρχή.

Αυτές οι πολιτικές χρειάζεται να ανατραπούν τώρα πριν είναι πολύ αργά.

Τώρα χρειάζεται να απαιτήσουμε ως δήμος να διοριστεί μόνιμο προσωπικό στο δημοτικό γηροκομείο.

Τώρα χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί  η προστασία της υγείας και της ζωής των ηλικιωμένων και των εργαζομένων του γηροκομείου.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook