Χανιά | Καταγγελίες για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των σχολείων

χανιά-καταγγελίες-για-ιδιωτικοποίησ-787581

Σε καταγγελίες που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των σχολείων προχωρεί η παράταξη της «Ανταρσίας στα Χανιά» με σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο δήμος Χανίων «έχει παραχωρήσει την καθαριότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών, του 35ου Νηπιαγωγείου, του 29ου Νηπιαγωγείου, του 1ου Νηπιαγωγείου Αρωνίου, 8ο-25ο Νηπιαγωγεία Χανίων, 4ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών στον ίδιο εργολάβο που έχει αναλάβει και τη σάρωση των δρόμων.»

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των σχολείων φτάνει πια με τα ψέματα της δημοτικής αρχής

Ο Δήμος Χανίων προχώρησε σε μια ακόμη ιδιωτικοποίηση, παραχωρώντας την καθαριότητα των σχολείων σε γνωστό εργολάβο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα  έχει παραχωρήσει την καθαριότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών, του 35ου Νηπιαγωγείου, του 29ου Νηπιαγωγείου, του 1ου Νηπιαγωγείου Αρωνίου, 8ο-25ο Νηπιαγωγεία Χανίων, 4ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών στον ίδιο εργολάβο που έχει αναλάβει και τη σάρωση των δρόμων.

Δεν υπήρξε καμία διαδικασία διαγωνισμού και η παράδοση της καθαριότητας έγινε με την προσφιλή, το τελευταίο διάστημα, μέθοδο της απευθείας ανάθεσης. Είναι εμφανές λοιπόν γιατί η δημοτική αρχή απέφυγε την οποιαδήποτε απάντηση σε ερωτήματα που θέσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα των σχολείων στα μουλωχτά και δεν επιθυμούν να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτό στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν πρόκειται για λύση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για την πλήρη ταύτιση της δημοτικής αρχής με την πολιτική της κυβέρνησης. Αρχικά προσπάθησαν να μας παραπλανήσουν λέγοντας ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου που αφορούσαν το άνοιγμα των σχολείων μιλούσαν για καθαρισμό τους μόνο μία φορά την ημέρα προκειμένου να αποφύγουν τον σκόπελο της εύρεσης προσωπικού. Αυτό βέβαια δεν ήταν αληθές και επρόκειτο για μια δική τους αυθαίρετη ερμηνεία των εγκυκλίων. Στη συνέχεια ζήτησαν από διευθυντές των σχολείων να ψάξουν οι ίδιοι στις γειτονιές τους  για καθαρίστριες και τέλος κατέληξαν στη θεάρεστη λύση της ιδιωτικοποίησης.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει την πόρτα διάπλατα στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των σχολείων με πρώτο θύμα της την καθαριότητα. Οι περικοπές σε προσωπικό και δαπάνες πέρα από το ό,τι διαλύουν τις δημόσιες υπηρεσίες οδηγούν στην ενίσχυση επιχειρηματιών και ειδικά όσων παροικούν την Ιερουσαλήμ, με ζεστό κρατικό χρήμα. Αντί να δίνουν χρήματα σε κάθε είδους εργολάβους, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των καθαριστριών για μονιμοποίησή τους, οι οποίες δουλεύουν με συμβάσεις πείνας των 150- 290€. Θα μπορούσαν να  διεκδικήσουν άμεσα και στην πράξη, προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, για να εξασφαλιστεί η ασφαλής επάνοδος των μαθητών στα σχολεία. Βρήκαν, όμως, πιο εύκολο να  μεταφράσουν σε τοπικό επίπεδο τη σκανδαλώδη κυβερνητική πολιτική. Αποκαλύπτεται η απίστευτη υποκρισία της δημοτικής αρχής που ενώ προσυπογράφει ψηφίσματα για τη μονιμοποίηση των καθαριστριών, στην πράξη βάζει ταφόπλακα στα αιτήματά τους,  χαρίζοντας την καθαριότητα στους εργολάβους.

Αυτό άραγε εννοεί ο κύριος δήμαρχος όταν διαρκώς επαναλαμβάνει στα δημοτικά συμβούλια την προπαγάνδα των ΜΜΕ ότι «τα πήγαμε καλά στην πανδημία»; Τους θυμίζουμε ότι η προπαγάνδα έχει κοντά ποδάρια, γιατί οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τις συνέπειες των πολιτικών τους γιατί αυτοί τις υφίστανται.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook