«Ανοίξτε την 1η Ιουλίου και… βλέπουμε» λένε οι tour operators στα ξενοδοχεία της Κρήτης

ανοίξτε-την-1η-ιουλίου-και-βλέπουμε-987462

Αρχίζει σήμερα η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, που διεκδικεί ένα κομμάτι της μικρής τουριστικής πίτας, όπως διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας και η χώρα μας ετοιμάζεται να διανύσει ένα δύσκολο καλοκαίρι που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί.

Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν στην Κρήτη θα αρχίσουν σταδιακά τη λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου, τότε δηλαδή που αρχίζουν και οι πτήσεις εξωτερικού οι οποίες απελευθερώνονται σήμερα από το αεροδρόμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Πτήσεις και πληρότητες στα αεροπλάνα διαμορφώνουν τις πληρότητες στα ξενοδοχεία

Υπάρχουν κρατήσεις αυτή την περίοδο για την Ελλάδα; Θα υπάρξει τουρισμός στους ελληνικούς προορισμούς; Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, γ.γ της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και εντεταλμένος σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως όλα εξελίσσονται με το σταγονόμετρο, φαίνεται να μπαίνουν περισσότερες αγορές στο παιχνίδι και άρα θα υπάρξει κάποια κίνηση.

Ζήτηση τώρα δεν υπάρχει, σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, αλλά όταν αρχίσουν να πετάνε τα αεροπλάνα, τότε αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει ζήτηση. Στη Γερμανία εβδομάδα με την εβδομάδα, παρατηρεί ο κ. Αγγελόπουλος, η κίνηση αυξάνεται και αυτό έχει την δική του αξία, συμπληρώνει.

Στη παραπάνω ερώτηση, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, ιδρυτής της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως τουλάχιστον ξεκινάει η τουριστική σεζόν έστω και τυπικά για ψυχολογικούς λόγους».

Ο προβληματισμός που υπάρχει στον τουριστικό κόσμο έχει να κάνει με τις προκρατήσεις που υπάρχουν και αν αυτές θα συνεχίσουν να παραμένουν ενεργές για το επόμενο διάστημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαμιεδάκης, μέχρι τις 15 και 20 Ιουνίου θα μπορούν οι πελάτες στις αγορές του εξωτερικού, πχ Γερμανία, να ακυρώσουν αυτές τις προ Covid 19 κρατήσεις χωρίς ακυρωτικά. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις προβλέψεις για τις προκρατήσεις και πώς αυτές θα εξελιχθούν σε ροή τουριστών στην Ελλάδα, είναι το επόμενο 15νθήμερο, όταν και θα αλλάξει το καθεστώς των ακυρωτικών.

Εστιάζοντας στη μέχρι τώρα ροή των κρατήσεων, ο κ. Βαμιεδάκης αναφέρει ότι πράγματι είναι χαμηλή τώρα για την Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι αυτή η διστακτικότητα θα ξεπεραστεί στα μέσα Ιουλίου, όταν θα επιστρέφει στην πατρίδα τους το πρώτο κύμα επισκεπτών στη χώρα μας και θα μεταφέρουν τις πρώτες θετικές κριτικές στις πατρίδες τους.

Κρήτη: Θα εξαρτηθούν πολλά από τη γερμανική αγορά

Εστιάζοντας στην Κρήτη, στον νησιωτικό προορισμό που προσελκύει τις περισσότερες αφίξεις κάθε χρόνο, ο κ. Βαμιεδάκης εκτιμά ότι το 1/3 των ξενοδοχείων θα μείνουν κλειστά εφέτος. Προς επίρρωση των παραπάνω ο κρητικός επιχειρηματίας σημειώνει ότι η γερμανική αγορά, που είναι η κύρια για το νησί, με βάση τις πτήσεις που έχουν ανακοινωθεί, θα έχει άμεση επίδραση στη ροή των Γερμανών τουριστών για την Κρήτη.

«Πέρυσι ήλθαν από Γερμανία περίπου 900.000 επισκέπτες, ενώ εφέτος θα έχουμε από 150.000 έως 350.000 επισκέπτες στην καλύτερη περίπτωση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αγωνία του για την τρέχουσα περίοδο, καθώς, όπως λέει, ακόμα θολό παραμένει το τοπίο από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες. «Οι μεν Κρητικοί ξενοδόχοι ρωτούν τους tour operator, τι κόσμο θα στείλουν στο νησί, οι δε tour operator απαντούν στους Κρητικούς επιχειρηματίες ανοίξτε και βλέπουμε».

Σε κάθε περίπτωση η 1η Ιουλίου φαίνεται πως θα είναι καταληκτική ημερομηνία για όσους τελικά θα αποφασίσουν να ανοίξουν ή όχι τις μονάδες τους στο νησί, αλλά και το πού θα κάτσει συνολικά η «μπίλια» των αφίξεων για την Κρήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook