Άνοιξε το «παράθυρο» των πρόωρων εκλογών ο Μητσοτάκης – Η απλή αναλογική και οι πιθανές συνεργασίες

άνοιξε-το-παράθυρο-των-πρόωρων-εκλο-1465885
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και ότι αυτό που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα που θα διαρκέσει δέκα μήνες» ενίσχυσε την κυρίαρχη εκτίμηση κυβερνητικών και κομματικών εκλογών ότι ο στόχος της εξάντλησης της τετραετίας έχει χάσει σημαντικό έδαφος, και αυτό που πλέον προκρίνεται είναι να στηθούν οι κάλπες το φθινόπωρο.

Ήδη, άλλωστε, τα μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές, τους επενδυτικούς οίκους και τους οικονομικούς αναλυτές μιλούν για παγκόσμιο οικονομικό αρμαγεδώνα, ο οποίος είναι προφανές ότι θα πλήξει με σφοδρότητα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως αυτές, όπως η Ελλάδα, με υψηλό δημόσιο χρέος, για τις οποίες ο δανεισμός αρχίζει και γίνεται ξανά πολύ ακριβός.

Ξεδιπλώνοντας μία νέα στρατηγική, η οποία ξεκίνησε προ ημερών με διαφορετικές αποχρώσεις στις τοποθετήσεις του περί τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης, άρχισε να «χτίζει» το αφήγημα μιας πιθανής εκλογής στις κάλπες νωρίτερα από του χρόνου την άνοιξη. Όπως είπε, η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας εν όψει του επόμενου εκλογικού κύκλου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

Ο κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δημιουργία τοξικού περιβάλλοντος την αντιπολίτευση, ενώ έβαλε τόσο κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα όσο όμως και κατά του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο συμβούλευσε να επιδεικνύει λιγότερη αλαζονεία.

Ενδιαφέρον είχε και ο τρόπος με τον οποίον επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση αν θα καταθέσει αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής . «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, κατ’ αρχάς, το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχος είναι ο λαός και αυτός θα μας υποδείξει, τελικά, μέσα από τον συσχετισμό των δυνάμεων, το τι θα γίνει. Και σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η τοποθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου επέμενε αποκλειστικά στην ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης, αφήνει εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα, αν οι κάλπες δεν δώσουν στη ΝΔ τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Πάντως, ο πρωθυπουργός απέφυγε εντέχνως να μπει πιο βαθιά στη συζήτηση περί ενδεχόμενων συνεργασιών στην περίπτωση που οι δεύτερες κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει «στην αυτοδύναμη Ελλάδα», διότι δεν μπορεί να εγκλωβιστεί η χώρα σε εσωκομματικά παζάρια για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Έκλεισε, πάντως, το μάτι σε στελέχη που κινούνται εκτός του χώρου της ΝΔ, λέγοντας ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Παρ ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, όλοι στη ΝΔ εργάζονται σαν να πρόκειται να εξαγγελθούν αύριο το πρωί.

Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη περιοδεύουν ανά την επικράτεια, ενώ ο κομματικός μηχανισμός γκαζώνει, αν και βρισκόμαστε στην έναρξη του καλοκαιριού.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook