Ανοικτή και φέτος με προϋποθέσεις η Νήσος Χρυσή – Οι «υποσχέσεις» για τη φύλαξη του Κρητικού παράδεισου

ανοικτή-και-φέτος-με-προϋποθέσεις-η-νή-1656068

Με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ, Γιώργο Αμυρά συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και η γραμματέας της αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων, την φύλαξη της Χρυσής παραμένει ζητούμενο και την εξασφάλιση ασφαλούς αποβίβασης και επιβίβασης των επισκεπτών από τα ημερόπλοια κρουαζιέρας που θα κάνουν τη γραμμή Ιεράπετρα – Χρυσή.

Εκτός από την οριοθέτηση που έχει γίνει με ξύλινους πασσάλους και σχοινιά στις παραλίες όπου θα επιτρέπεται να ξαπλώνουν χωρίς ομπρελοκαθίσμτα οι επισκέπτες, εξασφαλίστηκε και η φύλαξη της Χρυσής άμεσα από την επόμενη εβδομάδα, όπως υποσχέθηκε ο κ. Αμυράς.

«Πράγματι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει από την ερχόμενη εβδομάδα τη φύλαξη της Χρυσής, ώστε να συνεχιστεί να είναι επισκέψιμο το νησί, ενώ εμείς έχουμε δεσμευτεί ως Υπουργείο Ναυτιλίας να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή του νέου μόλου, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και πάρει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να γίνεται με ασφάλεια η πρόσδεση των ημερόπλοιων και να απο-επιβιβιβάζονται οι επισκέπτες χωρίς κανένα πρόβλημα», μας είπε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κατά συνέπεια το νησί Χρυσή της Ιεράπετρας, θα παραμείνει και εφέτος ανοικτό για τους επισκέπτες, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις που ίσχυαν και πέρυσι.

«Ο κ. Αμυράς μας υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει από την ερχόμενη εβδομάδα τη φύλαξη της Χρυσής σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Θα συνεχίσει κι εφέτος η απαγόρευση της πρόσδεσης των ημερόπλοιων στον υπάρχοντα μόλο που δεν είναι νόμιμος, αλλά εμείς δεσμευτήκαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ότι θα προχωρήσουμε τη μελέτη για την κατασκευή του νέου νόμιμου μόλου, εμείς θα δημοπρατήσουμε το έργο και το Υπουργείο Ναυτιλίας θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Τη Χρυσή επισκέφτηκαν το πρωί της Τετάρτης, ο νέος αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μάνος Γεωργαλάκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ Γιώργος Ασπραδάκης και ομάδα εθελοντών που καταγράφει τις περιπατητικές διαδρομές ώστε να γίνει ο σχετικός σχεδιασμός και η σήμανση τους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Συνόδευσα τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Μανόλη Γεωργαλακη και την ομάδα των εθελοντών με επικεφαλής τον κ. Νίκο Φερετζακη προκειμένου να γίνει η καταγραφή των μονοπατιών της Χρυσής για τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Περπατήσαμε από τη νότια προβλήτα, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κάναμε αυτοψία και καταγράψαμε επίσης την εικόνα ΠΟΥ παρουσιάζει σήμερα η νήσος Χρυσή, δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών από την επιτροπή παρακολούθησης του σχεδίου δράσης. Ούτε τα βασικά, δεν έχουν γίνει. Δηλαδή δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των ογκωδών απορριμμάτων. Στη μέση έχει μείνει και η απομάκρυνση των ξύλινων διαδρόμων. Έχει γίνει περίφραξη με πάκτωση ξύλινων πασσάλων και σχοινιά, χωρίς μελέτη και χωρίς εγκρίσεις, για την προστασία του κεδροδάσους. Το πρόβλημα σύμφωνα με την επιτροπή είναι η επισκεψιμότητα και συνεχίζει να είναι. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να αγωνίζεται έτσι ώστε Χρυσή, που αποτελεί το το brand name της Ιεράπετρας να είναι και επισκέψιμο και προστατευμένο αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, πολιτικός μηχανικός κ Γιώργος Ασπραδάκης.

Ο νέος αντιδήμαρχος Τουρισμού κ Μάνος Γεωργαλάκης που αντικατέστησε στην επιτροπή παρακολούθησης του σχεδίου δράσης την κ Μαρία Ρουμελιωτάκη διαπίστωσε από την αυτοψία στη νήσο Χρυσή ότι, « η εικόνα του δάσους των κέδρων είναι εμφανώς βελτιωμένη μετά τις καλές βροχοπτώσεις των δυο προηγούμενων χρόνων. Είδε επίσης ότι δεν έχουν κατασκευαστεί νέες αυθαίρετες καλύβες αλλά ότι έχουν μείνει σε διάφορα σημεία του νησιού διάσπαρτα ογκώδη αντικείμενα που θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ιεράπετρα.

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Αμυράς δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει τη φύλαξη της Χρυσής από την ερχόμενη εβδομάδα. Η Χρυσή θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται επισκέπτες υπό προϋποθέσεις και με τους περιορισμούς που ίσχυαν πέρυσι, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η απομάκρυνση των ογκωδών απορριμμάτων που παραμένουν στο εσωτερικό του νησιού», μας είπε μεταξύ άλλων ο νέος αντιδήμαρχος τουρισμού και νέο μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου δράσης για την προστασία της Χρυσής κ Μάνος Γεωργαλάκης.

«Ας ελπίσουμε ότι με αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και με τη δέσμευση του κ Αμυρά θα βοηθήσουν ώστε να λειτουργήσει επιτέλους η Χρυσή όπως πρέπει να λειτουργήσει. Μη ξεχνάμε ότι η Χρυσή είναι ένα τοπόσημο για όλη την Κρήτη. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και έρχονται τουρίστες από παντού για να επισκεφτούν το νησί μας. Άρα θα ήταν καλύτερα να λειτουργεί όπως πρέπει. Θέλω όμως να ιδώ να γίνονται πράξεις οι υποσχέσεις για να πειστώ ότι η λειτουργία της Χρυσής θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook