Ανοικτές παρά τον κορονοϊό οι αγορές στην Κίνα – Πουλάνε από σκύλους μέχρι νυχτερίδες | Video

ανοικτές-παρά-τον-κορονοϊό-οι-αγορές-σ-1025063

Διάφορα είδη άγριων ζώων διατίθενται στις ανοικτές αγορές (wet markets) στη Νοτιοανατολική Ασία προς κατανάλωση από ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν να εμπλουτίσουν το μενού τους με πιο… εξωτικές γεύσεις. Μάλιστα, οι επιλογές είναι πάρα πολλές, από πουλερικά και θαλασσινά που λίγο πριν γίνουν εμπόρευμα ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, μέχρι σκύλους, γάτες, φίδια, νυχτερίδες και κάμπιες.

Είναι λογικό ότι, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων άγριας ζωής και τα πλάσματα αυτά αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση γνωστών αλλά και άγνωστων παθογόνων βακτηρίων ή ιών, όπως πιστεύεται ότι έγινε με τον κορονοϊό, που εξελίχθηκε σε πανδημία.

Μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 24 Φεβρουαρίου την απαγόρευση κατανάλωσης άγριων ζώων και σύμφωνα με την πρώτη αυτή δημοσκόπηση κοινής γνώμης που πραγματοποίησε ο WWF, η πλειοψηφία των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν θετικοί με μία αντίστοιχη απαγόρευση από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν χάνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχεται αφόρητη πίεση -ίσως τη μεγαλύτερη στην 72χρονη ιστορία του- προκειμένου να κλείσουν αυτές οι αγορές, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό εμφάνισης μιας ανάλογης πανδημίας. Περισσότεροι από 200 φορείς σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή, ζητώντας από τον ΠΟΥ να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει νέες ασθένειες που αναδύονται από το εμπόριο άγριας πανίδας.

Σύμφωνα με την Independent, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η COVID-19 προέρχεται από ζώα -πιθανώς νυχτερίδες- που είχαν πωληθεί σε κάποια ανοικτή αγορά πώλησης άγριων ζώων, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί από την Ουχάν σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Προηγούμενες επιδημίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS, που σκότωσε περίπου 800 άτομα την περίοδο 2002-03, καθώς και ο Έμπολα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.300 άτομα, έχουν επίσης συνδεθεί με ιούς που προκαλούνται από άγρια ζώα που καταναλώθηκαν από τους ανθρώπους.

Από τότε που αποκαλύφθηκαν στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση του κορονοϊού με τις αντίστοιχες αγορές της Ουχαν, νωρίτερα αυτό το έτος, οι εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο ζήτησαν να κλείσουν αυτές οι δομές, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης νέων -ή και παλιών- επικίνδυνων ασθενειών.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook