Ανοιγμα σχολείων: «Κλειδώνει» η παράταση για μια εβδομάδα – Επιστρέφει το click away στα μαγαζιά

ανοιγμα-σχολείων-κλειδώνει-η-παράτ-1124240

Οι δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου φέρνουν την παράταση μιας εβδομάδας για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, ενώ και στο λιανεμπόριο επιστρέφει η μέθοδος του click away.

Μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική, η αναθεώρηση των σχεδίων κρίθηκε επιβεβλημένη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι λοιμωξιολόγοι. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ίσως και σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ή το αργότερα αύριο μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC από κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που φαίνεται να κλειδώνουν είναι η παράταση του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων για μια εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχει ασφαλής εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Παράλληλα, το λιανεμπόριο θα επιστρέψει στο click away για την αποφυγή του συνωστισμού, όπως έγινε στην οδό Ερμού, ειδικά την τωρινή περίοδο των εκπτώσεων.

Ταυτόχρονα απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα και κατ’ επέκταση να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ η οποιαδήποτε συζήτηση για την εστίαση φαίνεται ότι θα αργήσει.

Συνεδριάζει η υποεπιτροπή των ειδικών

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της υποεπιτροπής των Ειδικών που στις 19:00 θα εκτιμήσουν όλα τα τελευταία στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα γίνει αναλυτική «χαρτογράφηση» των κρουσμάτων, έστω να εκτιμηθεί ποιες περιοχές οδεύουν προς το «κόκκινο» και ποια μπορεί να είναι η δυναμική της διασποράς των κρουσμάτων σε αυτές.

Βαρόμετρο για τις αποφάσεις σχετικά με τα σχολεία αποτελεί η Αττική. Xαρακτηριστικά, από τα 858 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, εντοπίστηκαν 409 νέες μολύνσεις στην Αττική με τα περισσότερα εξ αυτών να καταγράφονται στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Διχασμένοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων – Γώγος: Ίσως αλλάξει η απόφαση για Γυμνάσια, Λύκεια

Η τελευταία απόφαση για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, ως γνωστόν, δεν ελήφθη κατά ομοφωνία αλλά κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή των Ειδικών. Οι διαφωνίες, όμως, φαίνεται ότι έχουν ενταθεί, με αρκετά από τα μέλη της να υπαναχωρούν στο άνοιγμα με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και να προκρίνουν παράταση του κλεισίματος, τουλάχιστον για ένα διάστημα και μέχρι η εικόνα να βελτιωθεί.

Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Μega.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία υπάρχουν τα περισσότερα σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή. «Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη», είπε.

«Τα πάντα επανεξετάζονται με τα δεδομένα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία», είπε η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία, χωρίς να κλείσει το εμπόριο», είπε η κ. Γκάγκα. «Μπορούμε να έχουμε και τα δύο αν τηρούμε τα μέτρα. Τα κρούσματα στην Αττική ήταν αρκετά. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων.

«Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δεν θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως, οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δεν θα φαίνονται. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», ανέφερε.

Βόμβα Σαρηγιάννη: Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα φτάσουμε τα 2000 κρούσματα

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. «Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

«Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις», πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

thetoc.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook