Άνοιγμα; Ποιο άνοιγμα; Τώρα σκέφτονται παράταση lockdown για δύο εβδομάδες

άνοιγμα-ποιο-άνοιγμα-τώρα-σκέφτονται-1161591

Στο «συρτάρι» για 15 τουλάχιστον μέρες, φαίνεται να μπαίνουν τα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου, που θα σηματοδοτούσε την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας, αφού όπως φαίνεται οι κρίσιμοι δείκτες της χώρας μας δεν επιτρέπουν ούτε καν τη συζήτηση για κάτι τέτοιο.

Οι δεύτερες σκέψεις τη κυβέρνησης για περεταίρω χαλάρωση ενισχύονται και από τις προβλέψεις των ειδικών που βλέπουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, όλα θα κριθούν από την εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο, καθώς οι επιστήμονες θέλουν να είναι σίγουροι πως ότι ανοίξει δεν θα ξανακλείσει μέσα σε μια εβδομάδα ή δέκα μέρες, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες της χώρας μας θα έχουν συνεχείς συνεδριάσεις μέχρι και την Παρασκευή, όπου και θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, τις οποίες θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό και αυτός με τη σειρά του θα αποφασίσει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους είναι ιδιαιτέρως σκληρά. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ιδιαίτερα αυξημένος και τα στοιχεία δείχνουν πως την εβδομάδα που έρχεται όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά ίσως και να χειροτερέψει. Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι ήδη κάνουν δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και δεν αποκλείεται η εισήγηση που θα έχει στα χέρια του την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει λόγο για -τουλάχιστον- μία ακόμα εβδομάδα παράταση στο μέτρο.

Διχογνωμία ειδικών για το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Η μια πλευρά υποστηρίζει πως το άνοιγμα της οικονομίας με περίπου 3.000 κρούσματα ημερησίως θα είναι «αυτοκτονία», ενώ η άλλη πλευρά απαντά πως εφόσον ανοίξουν κάποιοι τομείς θα βοηθούσε ώστε να σταματήσει η διασπορά της πανδημίας που σήμερα έχει μεταφερθεί μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε πως «είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρχουν 3.000 νεκροί έως τα τέλη Απριλίου».

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.

«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.

Δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις του καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για περισσότερα από 1.000 κρούσματα στο τέλος του Απριλίου, ενώ στη συνέχεια προέβλεψε πτώση.

«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επιστήμονες επιμένουν πως το άνοιγμα και κάποιων δραστηριοτήτων, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θα βοηθούσε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται σε σπίτια και πλατείες.

«Θα έπρεπε να έχουν ανοίξει καφέ και εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι επαφές γίνονται στα σπίτια μας όπου επειδή έχουμε οικειότητα βγάζουμε και τη μάσκα» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος στο MEGA.

«Αν μπορούσαμε να είμαστε ανά τέσσερις σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν καλύτερο από 12 άτομα σε ένα σπίτι οι επαφές που είναι επικίνδυνες θα είχαν μειωθεί. Το ίδιο πιστεύω και για το λιανεμπόριο. Πρέπει να ανοίξει άμεσα στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, με ραντεβού μόνο στις μεγάλες πόλεις. Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν και πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο να πηγαίνουν σε πιο ασφαλείς επιλογές» συμπλήρωσε.

Στα όριά τους οι πολίτες

Ο εμπορικός κόσμος την ίδια στιγμή με κάθε τρόπο δηλώνει την αγωνία του για την επόμενη ημέρα και ζητά να ανοίξουν τα καταστήματα με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι βαλβίδες εκτόνωσης που άνοιξε η κυβέρνηση με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα φαίνεται να δούλεψαν, καθώς οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα την επόμενη εβδομάδα από τα οποία και θα εξαρτηθεί η όποια απόφαση για περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook