ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, στις 14.00, ανοίγει τελικά (και όχι σήμερα 25 Φεβρουαρίου όπως αναμενόταν αρχικά) η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών για τα ακίνητα το παρελθόν είχαν δηλωθεί με λάθη στους δήμους.

Την πλατφόρμα παρουσίασαν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Την εφαρμογή ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, η πλατφόρμα διασυνδέεται αυτοματοποιημένα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ και του πιστοποιημένου Κόμβου Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ (GovHub) με το Μητρώο του Περιουσιολογίου Ε9 και με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη προκειμένου να γίνεται η διόρθωση. Αρκεί μόνο η ηλεκτρονική δήλωση του πολίτη. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών προκύπτει αυτόματα.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων.

Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΑΑΔΕ aade.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι με τη ρύθμιση οικοδομείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και εξήγησε ότι με τη ρύθμιση κερδίζουν:

1. Οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν τις δηλώσεις, αφού ξεκινούν μια νέα αρχή ειλικρίνειας στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά για όσα λανθασμένα είχαν δηλώσει στο παρελθόν.
2. Οι Δήμοι που θα εισπράττουν πλέον επί των πραγματικών και όχι επί των πλασματικών τετραγωνικών.
3. Το σύνολο των δημοτών κάθε Δήμου, αφού η αύξηση των εσόδων είναι κέρδος για όλους.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανάφερε από την πλευρά του ότι με την υλοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης γίνεται πράξη η εντολή του πρωθυπουργού να γίνεται απλούστερη η ζωή των πολιτών. Όπως εξήγησε, ουσιαστικά διορθώνεται ο παραλογισμός ότι ήταν δηλωμένα άλλα τετραγωνικά των σπιτιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και άλλα στην κεντρική κυβέρνηση.

Πηγή: star.gr

Recent Posts

Ο καιρός στην Κρήτη το Σάββατο 20 Απριλίου

Βροχές και καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένονται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Θερμοκρασία…

4 ώρες ago

Τι λένε τα ζώδια για το Σάββατο 20 Απριλίου

Σάββατο με εξάγωνο Άρη/ Ουρανού και η μέρα είναι εκπληκτική για να τολμήσουμε σε αλλαγές,…

4 ώρες ago

Ραγδαίες εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών: Πληροφορίες για εντοπισμό κρανίου

Για ανθρώπινο κρανίο και όχι «απλά οστά» στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν τα χώματα από τα…

4 ώρες ago

Πένθος για την Ελένη Βιτάλη – Έφυγε από τη ζωή ο αδερφός της

Μια μεγάλη απώλεια βιώνει η Ελένη Βιτάλη. Με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, η…

4 ώρες ago

Κρητικός φοιτητής σαρώνει με λέιζερ την Κνωσό με στόχο την… UNESCO

Ο Γιώργος Βασιλάκης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής για να…

5 ώρες ago

Αστυνομικός stalker συνελήφθη γιατί παρακολουθούσε την αστυνομικό πρώην σύζυγό του

Αστυνομικός stalker που παρακολουθούσε επίμονα την πρώην σύζυγο του, μετατρέποντας τη ζωή της σε κόλαση,…

5 ώρες ago