«Ανοιχτή» κρατά την πόρτα της ένταξης η ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία – «Μη χάνετε την ελπίδα σας»

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλ έστειλε ένα «μήνυμα ενθάρρυνσης» στη χώρα μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε «τη στήριξη του ΕΚ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», μιλώντας από το βήμα της Βουλή.

«Στα Σκόπια είδα ότι οι πολίτες είναι βαθιά ανήσυχοι εξαιτίας του αδιεξόδου και το κατανοώ πλήρως», είπε και πρόσθεσε: «Σας ενθαρρύνω να μη χάνετε την ελπίδα σας. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά μια δυσκολία την οποία σύντομα θα ξεπεράσουμε. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πολιτικής ωριμότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία ενδεχομένως θα αναγνωριστεί. Ελπίζω ότι η χώρα δεν θα αποθαρρυνθεί, αλλά θα αξιοποιήσει αυτό το διάλειμμα για να συνεχίσει τον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων».

Ο Νταβίντ Σασόλι τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην Ευρώπη είναι υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, σε όλους τους θεσμούς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πεισθούν και τα λίγα κράτη μέλη που είχαν επιφυλάξεις στο τελευταίο Συμβούλιο», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απευθυνόμενους στους νέους με τους οποίους συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις, είπε ότι «έχουν πάθος για την Ευρώπη και μοιράζονται τις ίδιες αξίες για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», και τόνισε ότι «δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε, ανήκουν στην οικογένειά μας, θα την εμπλουτίσουν. Έχουμε κοινό πεπρωμένο».

Κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πρόεδρος του ΕΚ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον Πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ