Ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα – και λόγω Ουκρανίας – για τις κάλπες

ανοιχτά-πλέον-όλα-τα-ενδεχόμενα-και-λ-1349271

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου

Στον αέρα βρίσκεται πλέον, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Η «ουκρανική κρίση» θα βαθύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της οικονομίας και της ακρίβειας, καθιστώντας ακόμα οξύτερο το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή, που είναι η ακρίβεια και το εισόδημα των νοικοκυριών. Η άνοδος του πληθωρισμού είναι βέβαιον ότι θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης, πίεση θα δεχτούν τα δημόσια οικονομικά, ενώ πλήγμα θα δοθεί και ο τουρισμός.

Επίσημες προβλέψεις δεν γίνονται ακόμα, αλλά, όπως σημείωσε χθες το K-Report και αναδημοσίευσε η στήλη: «Περίπου 2,5 έως 3 μονάδες θα είναι η μείωση της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης και αύξηση 2 έως 3 μονάδες του πληθωρισμού, στο μετριοπαθές σενάριο για διατήρηση της αναστάτωσης επί 2-3 εβδομάδες.

Έγκυροι αναλυτές της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ότι η μεγέθυνση, αντί μιας προβλεπόμενης 4-4,5%, θα πέσει στην περιοχή του 1,5% , εξαιτίας των επιπτώσεων στις αγορές των καυσίμων και ορισμένων πρώτων υλών, στην αλυσίδα του τουρισμού, στο κόστος δανεισμού και μιας εύλογης μικρής καθυστέρησης σε επενδυτικά σχέδια. Ο δε πληθωρισμός, από το 6,2% τον Ιανουάριο ίσως ανέβει στο 8-9% τους επόμενους μήνες καθώς επιβεβαιώνονται τα δυσμενέστερα σενάρια για τις τιμές της ενέργειας».

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως λόγω της ανησυχίας από τον πόλεμο η κυβέρνηση θα πάρει μια ανάσα, καθώς για λίγες ημέρες θα μειωθεί η πίεση που της ασκείται για την οικονομική κατάσταση, όμως η πίεση αυτή θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, λόγω πρωτίστως των αυξήσεων στις τιμές αλλά και την πιθανή έλλειψη σε συγκεκριμένα είδη αν δεν σταματήσει ο πόλεμος.

Ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο πλέον το βλέμμα του στις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη, τόσο για το κοινό ταμείο για το φυσικό αέριο και το ρεύμα, όσο και για το περιεχόμενο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στα τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια πλήρη γνώση και για τα δυο αυτά θέματα, πού και πόσα χρήματα μπορεί να δώσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και για τις συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία και την πολιτική από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μελετώντας και τις δημοσκοπήσεις που γίνονται για το Μαξίμου, θα λάβει τις αποφάσεις του, με όλα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή να είναι ανοιχτά.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook