Άνοια: Τέσσερα βήματα που την κρατούν μακριά μας

άνοια-τέσσερα-βήματα-που-την-κρατούν-μ-942133

Στην άνοια καταστρέφονται πολύτιμα κύτταρα του εγκεφάλου και σταδιακά μειώνονται οι νοητικές λειτουργίες. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της άνοιας είναι οι διαταραχές της πρόσφατης μνήμης και ακολουθούν οι διαταραχές σε άλλες νοητικές λειτουργίες όπως η κρίση, η συγκέντρωση και η προσοχή. Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Παιδέψτε το μυαλό σας 

Οι ειδικοί σήμερα μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι που κουράζουν δημιουργικά το μυαλό τους προσβάλλονται λιγότερο συχνά από άνοια. Κάθε μορφή πνευματικής άσκησης (διάβασμα, σταυρόλεξα, παζλ) συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου και μπορούν να βοηθήσουν στο να καθυστερήσει η εκφυλιστική δράση της άνοιας στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Φροντίστε την καρδιά σας

Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο περισσότερο ζει ένας άνθρωπος τόσο μειώνεται η ικανότητα παραγωγής μορίων που είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο και αυξάνονται οι οξειδώσεις που αδρανοποιούν τα ζωτικά συστατικά του νευρικού κυττάρου. Εντούτοις αυτές οι εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη διανοητική λειτουργία, ιδιαίτερα όταν δεν συνυπάρχουν αγγειακά προβλήματα! Κατά συνέπεια η πρόληψη της άνοιας σχετίζεται με τη συνολική φροντίδα της υγείας μας, ιδιαιτέρως της καρδιάς μας. Η φυσική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή – χωρίς βάρβαρους περιορισμούς – φαίνεται προς το παρόν ως ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια μέχρι τα βαθιά γεράματα (και τα αγγεία μας υγιή και ελαστικά).

Προσοχή στο λιπιδαιμικό προφίλ 

Ορισμένες μελέτες συσχετίζουν την άνοια με το κακό λιπιδαιμικό προφίλ. Εικάζεται ότι οι δυο αυτές καταστάσεις – το κακό λιπιδαιμικό προφίλ και η άνοια – πιθανώς μοιράζονται ένα κοινό γονιδιακό υπόβαθρο. Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των σχετικών ερευνών ένα είναι βέβαιο: ό,τι είναι ωφέλιμο για την καρδιά (έλεγχος των λιπιδίων) τελικά είναι ωφέλιμο και για το μυαλό.

Απολαύστε τη ζωή

Μια ενδιαφέρουσα και μάλλον ανατρεπτική άποψη υποστηρίζει ότι η άνοια ίσως είναι ένας μηχανισμός άμυνας του εγκεφάλου για να προστατεύσει έναν άνθρωπο που σε προχωρημένη πλέον ηλικία, δεν έχει καταφέρει να βρει την εσωτερική γαλήνη και αρμονία και βομβαρδίζεται από δυσάρεστες καταστάσεις που του είναι αδύνατο να αντέξει ψυχικά. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό να διατηρήσει την πνευματική του διαύγεια ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματά της ζωής του – με δεδομένο βέβαια ότι φροντίζει τη σωματική του υγεία – σε σχέση με κάποιον που νιώθει ότι οι δυσκολίες της ζωής τον συνθλίβουν καθημερινά και τον κάνουν δυστυχή.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook