Ανησυχητική η αύξηση της βίας στα σχολεία των Χανίων – Τι αναφέρθηκε σε ημερίδα για το bullying | Photos

Ο σχολικός εκφοβισμός τέθηκε στο προσκήνιο στην ημερίδα που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το τοπικό τμήμα της AHEPA, συζητήθηκε η ανησυχητική αύξηση του bullying στα σχολεία τόσο της Ελλάδας, όσο και των Χανίων. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, δεν είναι τόσο ο εκφοβισμός που προβληματίζει, όσο η τάση για βία μεταξύ των μαθητών, συνομηλίκων και όχι μόνο.

Ακόμη, επισήμαναν οτι τέτοια περιστατικά δείχνουν αρκετά πιο έντονα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και ακούγονται αρκετά περισσότερο.

Ο Ανδρέας Πλοκαμάκης, πρόεδρος της AHEPA HJ6, έκανε λόγο της αξίες της οργάνωσης, οι οποίες είναι ο ελληνισμός, η εκπαίδευση, η φιλανθρωπία, η οικογενειακή και προσωπική αριστεία, ο αθλητισμός κλπ, στο πλαίσιο των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον σχολικό εκφοβισμό.Όπως επισήμανε ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Βαγιωνής, υπάρχει πρόβλημα στα Χανιά, κυρίως με τις εκφράσεις βίας που εμφανίζονται στα σχολεία, ωμές από την πλευρά των αγοριών, πιο ψυχολογικές από αυτή των κοριτσιών, όχι τόσο, ωστόσο, με την προσέγγιση του «δυνατού προς τον αδύναμο», όπως ορίζει το bullying: «Το πρόβλημα είναι οτι ακόμα και για τους ειδικούς είναι δύσκολο να εκμαιεύσεις το ζήτημα σε κάποιο παιδί.»Η Σοφία Λογαρίδη, Υπαστυνόμος ‘Α στο γραφείο ανηλίκων της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Χανίων, επισήμανε οτι η βία των παιδιών σίγουρα πηγάζει από κάπου, αφού η εποχή μας έχει γεμίσει με βία παντού, ενώ πρώτη πηγή της είναι η οικογένεια. Ακόμη, επισήμανε οτι υπάρχει περισσότερη ψυχολογική βία, με όπλο την τεχνολογία και τα social media. Ενώ η σχολική βία παρατηρείται στο σχολείο, η εφηβική παρατηρείται και στην οικογένεια. Μεγάλη σημασία έχει και η στάση των γονέων, με την ίδια να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Αν δεν αναγνωρίσουμε το πρόβλημα δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να το θεραπεύσουμε».  Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να κατευθύνει στην σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις.«Υπάρχουν πια οι δομές, στα σχολεία δεν έχουν σταματήσει ποτέ τα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης, ενώ ολοένα βάζουμε προγράμματα κοινωνωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, αφού είναι σημαντικά ώστε να μπορούν οι μαθητές να διαχειρίζονται όσα τους προβληματίζουν με τον σωστό τρόπο. Ακόμη βοηθούν πολύ οι σχολικοί ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί που ασχολούνται στα σχολεία», τόνισε η σχολική σύμβουλος, Αθηνά Ντούλια.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ