Ανησυχία στη Μεγάλη Βρετανία: Το σύνδρομο «Καβασάκι» χτυπά τα παιδιά λόγω κορονοϊού

ανησυχία-στη-μεγάλη-βρετανία-το-σύνδρ-1033878

Aν υπάρχει μία ευχάριστη νότα μέσα από την πανδημία του covid-19 δεν είναι άλλη από την ανοσία που έχουν αναπτύξει τα παιδιά στον κορονοϊό. Όμως, μετά τα αυξημένα κρούσματα ενός σπάνιου συνδρόμου που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία έχει κάνει τους γιατρούς επιφυλακτικούς και με κατεπείγουσα ενημέρωση το υπουργείου υγείας της χώρας ζητάει επειγόντως διερεύνηση των περιστατικών αλλά και του ιστορικού των συμπτωμάτων των παιδιών που έχουν προβληθεί από κορονοϊό.

Βρετανοί ιατροί προειδοποίησαν για ένα μυστηριώδες ιογενές σύνδρομο που μοιάζει με ιό και είναι μολυσματικό και παθογόνο. Μάλιστα εκδόθηκε «επείγουσα ειδοποίηση» στους Βρετανούς γιατρούς, καθώς το σύνδρομο φαίνεται να σχετίζεται με τον κορανοϊό και επηρεάζει τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον covid-19. Νωρίτερα σήμερα 27 Απριλίου, η Εφημερίδα της Υπηρεσίας Υγείας της Μ.Βρετανίας ανέφερε πως το Υπουργείο έστειλε ενημέρωση στους γενικούς ιατρούς στο Βόρειο Λονδίνο και στους γιατρούς που είναι στα νοσοκομεία.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έστειλε ένα άλλο σημείωμα με την ένδειξη «σημαντική ειδοποίηση» την Κυριακή το βράδυ, επιβεβαιώνοντας τα ανησυχητικά νέα.Οι προειδοποιήσεις αναφέρουν ότι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, «υπήρξε εμφανής αύξηση του αριθμού των παιδιών όλων των ηλικιών που παρουσιάζουν μια φλεγμονώδη κατάσταση σε ζωικά όργανα που απαιτεί εντατική φροντίδα σε όλο το Λονδίνο και επίσης σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι ένα σχετιζόμενο με το [Covid-19] φλεγμονώδες σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ότι μπορεί να υπάρχει ένα άλλο, ακόμη και μη αναγνωρισμένο, μολυσματικό παθογόνο που σχετίζεται με αυτές τις περιπτώσεις.» Αυτή η ειδοποίηση αναφέρει επίσης: «Αναφέρετε επειγόντως τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.» Αυτό το μυστηριώδες σύνδρομο έχει ομοιότητες με το Covid-19. Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις, «Οι περιπτώσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά του συνδρόμου τοξικού σοκ και της άτυπης νόσου Kawasaki με παραμέτρους αίματος σύμφωνα με το σοβαρό Covid-19 στα παιδιά».

Η νόσος Kawasaki είναι μια σπάνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των πέντε ετών. Προκαλεί υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος, γαστρεντερικά συμπτώματα και καρδιακή φλεγμονή. Πάντως η πλειοψηφία των παιδιών που ήταν θετικά στο COVID-19 δεν παρουσιάζουν όλα αυτά τα συμπτώματα αλλά ο αυξημένος αριθμός του συνδρόμου είναι σαφώς ανώτερος από τις στατιστικές καταγραφές προηγουμένων ετών και για αυτό υπάρχει ανησυχία μήπως συνδέεται με τον κορονοϊό είτε ως επιπλοκή της νόσου είτε επειδή διεγείρει βιολογικές άμυνες του κάθε οργανισμού.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook