Ανησυχία Μόσιαλου για το νέο κύμα του κορονοϊού: «Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά»

ανησυχία-μόσιαλου-για-το-νέο-κύμα-του-κ-1202494

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη χορήγηση 3ης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού προέβη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης τη Δευτέρα (19/7) ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

Αναφερόμενος στο νέο κύμα εξάπλωσης της φονικής πανδημίας του κορονοϊού ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως θα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. «Να θυμίσουμε πως μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο» είπε.

«Το κύμα εξάπλωσης θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες» είπε και τόνισε πως για αυτούς προτάσσει την ανάγκη της χορήγησης αναμνηστικής δόση. «Πρέπει να προγραμματιστεί η 3η αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες» διαμήνυσε.

Η Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε πως η 3η δόση θα πραγματοποιηθεί με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο. «H μίξη των εμβολίων οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό» είπε.

Εστιάζοντας στο ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών έχει μειωθεί, είπε πως αυτό συνέβη χάρη στο εμβόλιο όχι επειδή εξασθένισε ο ιός.

Σχολιάζοντας την εμβολιαστική κάλυψη της χώρας μας ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου έκανε λόγο για ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες 56% του πληθυσμού εμβολιάστηκε ενώ το 68% των ενηλίκων. «Τα ποσοστά που έχουμε στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη» είπε.

«Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά»

Ο Ηλία Μόσιαλος εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με τα παιδιά δηλώνοντας: «Μπορεί να δούμε μεγάλη διασπορά του ιού στα παιδιά. Αν εμβολιαστούν όμως οι μεγαλύτεροι θα προστατεύσουν τα παιδιά».

Πότε θα απαλλαγούμε από τον ιό

Για το πότε θα απαλλαγούμε από τον ίο, εκτίμησε ότι για τις χώρες υψηλού εισοδήματος αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2022. «Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Delta και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες» σημείωσε.

Τέλος για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα πάρει αρκετό χρόνο η ανοσία της αγέλης. «Ένα ποσοστό 10-20% θα αφορά περιπτώσεις long covid» εξήγησε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook