Ανησυχία για τη θαλάσσια ρύπανση στα Χανιά: 5 τόνους σκουπίδια σε 10 μέρες μάζεψε ο «Τυφώνας» | Photos

ανησυχία-για-τη-θαλάσσια-ρύπανση-στα-χ-942511

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Θαλάσσια Ρύπανση: Προκλήσεις για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, υπό την αιγίδα του δήμου Χανίων, έγινε με αφορμή το πλοίο «Typhoon» που καθαρίζει εδώ και μέρες τις ακτές του νομού Χανίων και το οποίο αποτελεί δωρεά του ιδρύματος, ανέδειξε την θαλάσσια μόλυνση που «βασανίζει» τόσο τις ακτές, όσο και τα βάθη των θαλασσών μας.

Η Ελλάδα, όπως τόνισαν οι ειδικοί, είναι αρκετά επιβαρυμένη με πλαστικά, κάτι που έχει να κάνει με το ΧΥΤΑ, τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα, αλλά και τα θαλάσσια ρεύματα.

Μάλιστα, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με το πλοίο να μαζεύει πάνω από 5 τόνους μέσα σε 10 μέρες από ακτές των Χανίων. Το πλοίο θα μείνει στην Κρήτη μέχρι και τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.Η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη, επισήμανε οτι «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειά του ιδρύματος είναι οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Στόχος μας είναι όχι μόνο να μαζέψουμε τα απορρίμματα που υπάρχουν, αλλά να βεβαιωθούμε οτι δεν θα υπάρξουν άλλα τόσα. Θέλουμε ο Δήμος Χανίων να μας βοηθήσει σε αυτό. Εμείς επιλέγουμε αν θα είμαστε κομμάτι ενός προβλήματος ή της λύσης του.»Όπως ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης «πρόκειται για πολύ μεγάλο πρόβλημα, που δεν οφείλεται μόνο σε εμάς, ωστόσο, αφού εμφανίζονται απορρίμματα προερχόμενα και από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και από το Αιγαίο.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικά, το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί στο μέλλον. zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook