Ανησυχία για αύξηση διασωληνωμένων – Πότε συστήνεται η μάσκα στο σπίτι για ηλικιωμένους

ανησυχία-για-αύξηση-διασωληνωμένων-1097530

Αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τόνισε, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον αριθμό των διασωληνωμένων που έφτασε τους 52.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 287 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ καταγράφηκαν και πέντε νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 302 νεκρούς. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους, ωστόσο το απόγευμα της Παρασκευής κατέληξαν άλλοι δύο ασθενείς.

Η Αττική συνεχίζει να είναι στο «κόκκινο» με 158 κρούσματα, με αποτέλεσμα τα ειδικά περιοριστικά μέτρα να παρατείνονται όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι και η Βόρεια Ελλάδα.

Οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων και διασωληνωμένων ασθενών εντείνουν την ανησυχία λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ειδικά όταν αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν δείχνουν οργάνωση και ετοιμότητα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι σοβαρές καταγγελίες του δημάρχου Αγίας Παρασκευής για τον ΕΟΔΥ που αρνήθηκε να κάνει ιχηλάτηση σε σχολείο μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα εκπαιδευτικού, αλλά και τις 27.000 ακατάλληλες μάσκες που παρέλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι οποίες προορίζονταν για τα σχολεία.

Σύσταση για χρήση μάσκας στο σπίτι από τους ηλικιωμένους που έρχονται σε επαφή με παιδιά

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων και στο κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος είπε πως «ανησυχώ για το τι γίνεται στην κοινότητα εκτός σχολείου. Και στις υπόλοιπες χώρες όταν είχαμε αύξηση κρουσμάτων εκτός σχολείου, είχαμε μετά και στα σχολεία».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε καταγραφή περιστατικού θετικού στον κορονοϊό σε σχολείο. Ελπίζουμε να είναι πολύ λίγα και να μπορέσουμε να τα περιορίσουμε, να τα ιχνηλατήσουμε και το σχολείο να συνεχίσει να λειτουργεί», πρόσθεσε.

Για το γεγονός πως οι μαθητές στο σπίτι θα βρίσκονται με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες τόνισε: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Ο παππούς, η γιαγιά ή ενδεχομένως ο νέος άνθρωπος με υποκείμενο νόσημα θα πρέπει να μάθει να κυκλοφορεί στο σπίτι του ακόμα με τη μάσκα. Όταν θα έχει το παιδί που θα γυρίσει από το σχολείο, αν δεν μπορεί να έχει απόσταση θα πρέπει να έχει κάτι για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε όλα. Ιδανικά θα έπρεπε να έχουμε 10 παιδιά σε ένα τμήμα με μάσκες, οι καθηγητές σε απόσταση πέντε μέτρων, δεν γίνονται αυτά».

Οι αρνητές της μάσκας υποστηρίζουν πως ο ΠΟΥ λέει πως καλό είναι τα παιδιά κάτω των 12 ετών να μην φορούν μάσκες κάτι που ο κ. Γαργαλιάνος το αρνείται.

«Δεν ισχύει αυτό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός, το CDC, η αμερικανική εταιρεία παιδιατρικής, όλες οι εταιρείες οι επιστημονικές συστήνουν τη μάσκα ασφαλή σε παιδιά άνω των δυο ετών. Έχουμε καθορίσει ποια παιδιά δεν μπορούν να φορέσουν τη μάσκα. Είναι σαφώς καθορισμένες κατηγορίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook