Ανήλικα θύματα ή δράστες: Πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στην Κρήτη

ανήλικα-θύματα-ή-δράστες-πρωτοποριακ-779047

Αθόρυβα αλλά μεθοδικά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό την συγκρότηση διεπιστημονικών ομάδων που καλούνται με βάση τις επιστημονικές τους γνώσεις και την πολυετή εμπειρία τους να αξιολογήσουν περιστατικά ανηλίκων (τόσο ως παραβατών όσο και ως θυμάτων) αλλά και εξαρτημένων ατόμων, για την αποτελεσματική διαχείριση τους με την παροχή συμβουλών και κατευθυντήριων οδηγιών.

Οι πρωτοβουλίες αυτές που είναι πρωτοποριακές για την Κρήτη, ανέκυψαν ουσιαστικά μέσα από καταγεγραμμένες διαπιστώσεις και καταστάσεις που επιβάλλουν την ενεργοποίηση ενός ευέλικτου μηχανισμού, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα είναι σε θέση να δράσει.

Για την ακρίβεια πρόκειται για την σύσταση διεπιστημονικών ομάδων αποτελούμενων από συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν οριστεί ονομαστικά από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Αθανάσιου Γαλήνα.

Η πρώτη διεπιστημονική ομάδα που συστήθηκε για την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν σε ανήλικους είτε ως παραβάτες είτε κυρίως ως θύματα, έχει πάρει ήδη σάρκα και οστά.

Το άτυπο συντονιστικό όργανο αποτελείται από την Εισαγγελέα ανηλίκων και εκπροσώπους του γραφείου ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων Ηρακλείου και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ηρακλείου. Εκτός των τακτικών μελών, έχουν οριστεί ονομαστικά και οι αναπληρωτές τους.

Στα σκαριά βρίσκεται η συγκρότηση της διεπιστημονικής ομάδας για την αντιμετώπιση εξαρτημένων ατόμων, κυρίως τοξικομανών. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς (Δίωξη Ναρκωτικών, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ, ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, Ο.ΚΑ.ΝΑ, φυλακές Αλικαρνασσού κλπ) που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό ήδη έχουν απαντήσει, ορίζοντας ονομαστικά τους εκπροσώπους τους.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου θα επιχειρήσει να… διεισδύσει σε βαθιά νερά δεδομένου ότι η διαχείριση τέτοιων περιστατικών είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook