Ανευθυνότητα και αστειότητες με πρόσχημα τον Αγροτικό Αύγουστο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

ανευθυνότητα-και-αστειότητες-με-πρόσ-903916

Εισηγήσεις που υπερβαίνουν την κοινή λογική και τοποθετήσεις που σίγουρα, εν μέσω πανδημίας, μόνο ως αστείες μπορούν να εκληφθούν, ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο εισηγήθηκε ο τέως Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας ώστε να συζητηθεί το θέμα στην προ-ημερήσιας διάταξη, την ώρα μάλιστα που άπαντες φορούσαν μάσκες (δείτε εδώ) τα όσα ακούστηκαν θα φαντάζουν ανυπόστατα και χρονικά ανεδαφικά, στους πολίτες που καθημερινά εφαρμόζουν τα όσα επιβάλλουν οι ειδικοί.

Γιατί είναι αδύνατον μια τέτοια εκδήλωση, όπως γίνεται τόσα χρόνια ο Αγροτικός Αύγουστος στα Χανιά, να θεωρηθεί ότι ούτε συνωστισμό θα έχει, ούτε τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας θα τηρηθούν αυτούσια.

Ας πάμε όμως και στα όσα ειπώθηκαν…

Για να γίνει κανονικά η διοργάνωση φέτος, πρέπει να αγνοήσουμε όσα προβλέπουν οι ειδικοί λοιμοξιολόγοι και λοιποί από το υπουργείο, τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης, ο οποίος υπερτόνισε την πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος για να συμμετέχουν αντ’ αυτού οι Χανιώτες παραγωγοί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Δεν μπορεί να γίνει η διοργάνωση για λόγους απαγορευτικών μέτρων κατά της πανδημίας, είπε συμπληρωματικά ο κ. Νικηφοράκης.

Στην συζήτηση που ακολούθησαν, εκφράστηκε η επιμονή να γίνει η διοργάνωση φέτος «κάποια στιγμή» και «με όλα τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα», όπως ανέφεραν αρκετοί χαρακτηριστικά, εμμένοντας στη διοργάνωση με μεγάλη παράδοση για τον τόπο.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, είπε ότι το θέμα παίρνει διαστάσεις το θέμα, χωρίς να του αναλογούν αυτές. «Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών στο θέμα της πανδημίας έχει δείξει ότι πρέπει να μιλάμε σοβαρά και με βάση των υγειονομικών δεδομένων», τόνισε ενώ διερωτήθηκε παράλληλα, αν «είναι δυνατόν να απαγορεύουμε τις εκδηλώσεις στους καλλιτέχνες και να οργανώνουμε μια τέτοια διοργάνωση που προϋποθέτει και μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, για να θεωρηθεί πετυχημένη».

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης:

Κεμεσίδης: Δεν μπορεί να σταματήσει η εκδήλωση θεσμός για τα Χανιά που γίνεται εδώ και 30 χρόνια, εκτός και αν δεν προλάβαινε να το κάνει η δημοτική αρχή.

Αρχοντάκης: Η εισήγηση του αντιδημάρχου αφήνει την εντύπωση ότι δεν ήθελε να γίνει η διοργάνωση καθόλου, ωστόσο θεωρούμε κι εμείς ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να το κατορθώσουμε και φέτος, παράλληλα με όλα τα μέτρα.

Σαρρής: Εμείς δε συμφωνούμε τη λογική την οποία γινόταν όλα αυτά τα χρόνια η διοργάνωση και το έλεγαν και πολλοί παραγωγοί αυτό. Η πρότασή μας είναι να γίνει η συμμετοχή των παραγωγών στη ΔΕΘ και να διερευνήσουμε μήπως μπορεί να γίνει ο Αγροτικός Αύγουστος τον Σεπτέμβρη, ίσως, βάσει των υγειονομικών συνθηκών που ισχύουν.

Λουτσέτης: Φαίνεται ειλημμένη η απόφαση της δημοτικής αρχής, η οποία δεν επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και της δουλειάς για την εξεύρεση λύσης και να γίνει αυτή η διοργάνωση.

Δαμιανάκης: Είμαστε παντελώς αντίθετοι με τη λογική της διοργάνωσης όπως γινόταν παλιά, δεν εκπροσωπεί τον πολιτισμό των Χανίων αυτό το καθεστώς. Επίσης στην προκειμένη, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για τέτοια διαδικασία ενώ τα μέτρα κατά της πανδημίας ολοένα και αυξάνονται. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας εδώ μέσα.

Αν γίνει Αγροτικός Αύγουστος υπεύθυνοι και ποινικά θα είναι όσοι εισηγούνται θετικά για τη συγκεκριμένη απόφαση, ανέφερε σε έντονο ύφος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου.

Εντέλει η εισήγηση του κ. Βάμβουκα καταψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους.

Σημείωση συντάκτη:

Είναι τραγελαφικό, να μιλάμε για τέτοιου είδους διοργανώσεις εν μέσω πανδημίας. Πανδημίας που έχει στοιχίσει και εξακολουθεί και στοιχίζει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ψυχές παγκοσμίως, την ώρα που οι πολίτες υποφέρουν και οικονομικά και κοινωνικά, για να κατορθώσουν να προστατευθούν, όπως μπορούν, από τον ιό.

Φαντάζει δυσνόητο το πως κάποιοι εκλεγμένοι από τον κόσμο για τις θέσεις ευθύνης, εκφράζουν θέσεις ελαφρά τη καρδία, χωρίς να αναλογίζονται το μέτρο που πρέπει να έχουν για τις αποφάσεις τους.

Θέμα σκοπιμότητας της όποιας απόφασης, τέλος, πρέπει να λαμβάνεται με βάση τις δεδομένες συνθήκες που επικρατούν. Όλα τα υπόλοιπα, είναι αστειότητες…

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook