Ανεξέλεγκτη φωτιά στη Σαμοθράκη – Στη μάχη 300 εθελοντές

ανεξέλεγκτη-φωτιά-στη-σαμοθράκη-στη-1503004

Σε δύσβατο σημείο και πλέον ανεξέλεγκτα και η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στη Σαμοθράκη, συγκεκριμένα στην περιοχή Πηγές Γριάς Βάθρας Πρίνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ από διάφορες διευθύνσεις, γεγονός που δυσχαιρένει την κατάσβεσή της.

Είναι πιθανό να προκλήθηκε από κεραυνό.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομέμων 11 πυροσβεστών που μετέβησαν ακτοπολοϊκώς από Αλεξανδρούπολη καθώς και 4 οχήματα.

Στην κατάσβεση συνδράμουν πεζοπόρο τμήμα του Ελληνικού Στρατού καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Στη μάχη και 300 εθελοντές εθελοντές – Κινούνται πεζοί στη φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίοες από το thesstoday.gr, περίπου στους 300 εθελοντές συγκεντρώθηκαν μαζί με πυροσβέστες, οι οποίοι είναι έτοιμοι και ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς το βουνό ανά ομάδες προς τις εστίες φωτιάς πεζοί, καθώς το εδαφικό ανάγλυφο είναι πολύ δύσκολο με συνέπεια αρκετά σημεία να μην είναι προσβάσιμα για τα οχήματα. Πρώτα θα κινούνται αρχικά ανά 30 άτομα και μετά ανά 15, ώστε να αλλάζουν βάρδιες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νικόλαος Γαλατούμος μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι έως τώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο πλήττεται το οικοσύστημα του νησιού. «Ελπίζουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο πριν σταματήσουν οι ρίψεις των εναέριων μέσων όταν δύσει ο ήλιος», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή Ericsson από τη Θεσσαλονίκη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα (09/08)

Στο επίπεδο 4 ως προς τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς την Τρίτη (09/08) βρίσκονται περιοχές σε έξι περιφέρειες της χώρας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (08/08) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, για την Τρίτη (09/08) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Θάσου, Π.Ε. Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας, Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Φθιώτιδας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Αργολίδας, Π.Ε. Κορινθίας)

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε. Αχαΐας, Π.Ε. Ηλείας)

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, Π.Ε. Ζακύνθου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κλπ..

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook