Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

ανεπιθύμητη-απώλεια-βάρους-με-ποιες-π-780071

Η απώλεια βάρους αποτελεί για τους περισσότερους μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς συμβάλλει στη γενική υγεία.

Όταν όμως ένα άτομο χάνει πάνω από το 5% του συνολικού βάρους του σε διάστημα 6-12 μηνών χωρίς να ακολουθεί διατροφή απώλειας βάρους, αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» και πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια.

Εάν η απώλεια βάρους δεν οφείλεται σε απότομες αλλαγές στη ζωή του ατόμου ή σε κάποιο στρεσογόνο συμβάν, είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη κάποιων από τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Aπώλεια μυϊκής μάζας: Το κύριο σύμπτωμα της απώλειας μυϊκής μάζας είναι η αδυναμία. Συμβαίνει συχνά σε άτομα που κάνουν δουλειά γραφείου, δεν ασκούνται και είναι γενικά σωματικά αδρανή. Άλλες αιτίες απώλειας της μυϊκής μάζας είναι οι τραυματισμοί, η γήρανση, ένα μεγάλο έγκαυμα, η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η πολλαπλή σκλήρυνση και οι βλάβες των νεύρων.
  • Υπερδραστήριος θυρεοειδής: Ο υπερθυρεοειδισμός αναπτύσσεται όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες από το φυσιολογικό ορμόνες. Οι ορμόνες που παράγει αυτός ο αδένας ελέγχουν πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Το αποτέλεσμα είναι να επιταχύνεται ο μεταβολισμός, να καίτε πιο γρήγορα θερμίδες, ακόμα και αν έχετε όρεξη για φαγητό, και να χάνετε βάρος χωρίς να το επιδιώκετε.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση στην οποία ο οργανισμός επιτίθεται στις αρθρώσεις και δημιουργούνται φλεγμονές. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει απώλεια βάρους.
  • Διαβήτης: Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα αποβάλλεται από τα νεφρά μέσω των ούρων. Η απώλεια της γλυκόζης που βρίσκεται στα ούρα σημαίνει και απώλεια των θερμίδων που παρέχουν ενέργεια. Έτσι, πολλά άτομα με διαβήτη χάνουν βάρους. Η αφυδάτωση, άλλη μια παρενέργεια του διαβήτη που προκαλείται από την προσπάθεια του οργανισμού να απαλλαγεί από την περιττή γλυκόζη μέσω της συχνής ενούρησης, επίσης συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
  • Κατάθλιψη: Η απώλεια βάρους είναι μια από τις παρενέργειες της κατάθλιψης, η οποία επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη. Όταν μειώνεται η όρεξη, μειώνεται και η πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα να χάνετε βάρος.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Πρόκειται για όρο που περιγράφει τις χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές της πεπτικής οδού. Οι δύο συνηθέστεροι τύποι είναι η νόσος του Chron και η ελκώδης κολίτιδα. Η χρόνια φλεγμονή του πεπτικού διαταράσσει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, και της λεπτίνης της ορμόνης του κορεσμού. Η μειωμένη όρεξη, συνεπάγεται απώλεια βάρους.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook