Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Με πρωτόκολλα δύο «ταχυτήτων» η επιστροφή στο ΕΣΥ

ανεμβολίαστοι-υγειονομικοί-με-πρωτό-1582971
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ. Ήδη, την Τετάρτη (7/12) έγινε η πρώτη σύσκεψη των ειδικών για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας της Τετάρτης δεν κατέληξε σε εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας. Τέθηκαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όλα τα θέματα που είναι στο τραπέζι για την ασφαλή επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας, ωστόσο δεν κατέληξαν σε προτάσεις.

Οι ειδικοί αναζητούν το πρωτόκολλο επιστροφής τόσο για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και για την ασφάλεια των ανεμβολίαστων υγειονομικών, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το υπουργείο θα ακούσει πρώτα τις θέσεις των ειδικών και μετά θα ληφθεί η απόφαση για το πρωτόκολλο της επιστροφής στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το ελάχιστο που θα τηρηθεί θα είναι τα συχνά τεστ και η παρακολούθηση, δήλωσε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον «Σκάι 100,3». Σημείωσε δε, ότι θα διαφοροποιείται το υγειονομικό πρωτόκολλο ανάλογα με τη θέση εργασίας κάθε ανεμβολίαστου υγειονομικού. Πιο χαλαρά θα είναι τα μέτρα για διοικητικούς και πιο αυστηρά θα είναι για νοσηλευτές και γιατρούς που έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Σχετικά με το προσωπικό που προσελήφθη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκειμένου να καλύψουν τις θέσεις που έμειναν κενές λόγω της αναστολής σύμβασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως πρόκειται για περίπου 700 άτομα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα καταλήξει το υπουργείο Υγείας στο νέο πρωτόκολλο για τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, για το προσωπικό που προσελήφθη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπάρχουν σκέψεις για να δοθούν κίνητρα ώστε να μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ ως αναπληρωτές.

Τι αποφάσισε το Στε για τους ανεμβολίαστους στο ΕΣΥ

Με την απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι, η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, είναι το… κλειδί, για να επανέλθουν στις εργασίες τους, όσοι από τους εργαζόμενους το επιθυμούν αφού φυσικά υποβάλλουν σχετικής αίτηση.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η απόφαση του ΣτΕ αφορά 7.000 υγειονομικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι και όσοι επανήλθαν για ένα διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχαν κρίνει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κλπ, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα, ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Δηλαδή, «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ακόμη πιο σημαντικό, όπως τονίζουν οι ανώτατοι δικαστές ότι, δεν προκύπτει, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook