Ανεμβολίαστοι χωρίς «απαγόρευση κυκλοφορίας» για ψώνια και εστίαση – Το πλάνο

ανεμβολίαστοι-χωρίς-απαγόρευση-κυκ-1357633

Θέμα χρόνου είναι η επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση και το λιανεμπόριο χωρίς υποχρεωτικό rapid test. Τις τελευταίες μέρες επικρατεί σύγχυση για το αν θα επιτραπεί ξανά η είσοδός τους και στους κλειστούς χώρους σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες και εστιατόρια. Ένα ακόμα ερώτημα που έχει προκύψει είναι αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά το Πάσχα.

Ποια δεδομένα υπάρχουν μέχρι στιγμής;

Όλα ξεκίνησαν με την κατάργηση του μέτρου που απομένει και διαχωρίζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και δεν είναι άλλο από το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμένοι μέχρι σήμερα επιτρέπονται στους κλειστούς χώρους της εστίασης, ενώ μπορούν να μπαίνουν στα μαγαζιά της επιλογής τους με την επίδειξή του. Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη είναι αποκλεισμένοι από τους κλειστούς χώρους, ενώ στο λιανεμπόριο και στους ανοιχτούς χώρους μπορούν να εξυπηρετούνται μόνο με rapid test 48 ωρών.

Οι 2 ημερομηνίες για το τέλος στα μέτρα

Με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού όλα αυτά θα αλλάξουν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα σε μία από τις εξής δύο ημερομηνίες:

  • 18 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα: Η άρση όλων περιορισμών πριν το Πάσχα είναι στο τραπέζι της Επιτροπής.
  • 2 Μαΐου: Η κατάργηση των μέτρων μετά την Πρωτομαγιά είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

Τι είπε ο Πλεύρης για την κατάργηση των μέτρων

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε χθες για «αναστολή» των μέτρων και όχι για κατάργησή τους, τονίζοντας ότι όσα δεν θα ισχύουν το καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι δεν θα επανεξεταστούν και δεν θα επιστρέψουν το φθινόπωρο. Είπε χαρακτηριστικά:

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει. Αυτό που εξετάζεται και θα φανεί είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου είτε από τον Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους, και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους, να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού.»

Το τελευταίο μέτρο για ανεμβολίαστους

Ένα ακόμα μέτρο που απομένει για τους ανεμβολίαστους είναι η υποχρεωτική διενέργεια rapid test για την εργασία τους δύο φορές την εβδομάδα.

Με την κατάργηση του ενός self test την εβδομάδα στα σχολεία άνοιξε η συζήτηση για το αν θα ανοίξει τον δρόμο και για την κατάργηση του ενός rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Όμως, ακόμα, είναι θολό το τοπίο και ίσως συνδεθεί με το τι θα ισχύσει τελικά για την εστίαση.

Χωρίς μάσκα σε κομμωτήρια και σούπερ μάρκετ

Το πλάνο διέρρευσε το Σαββατοκύριακο και σε αυτό περιλαμβάνεται και το τέλος της μάσκας, οι οποίες φαίνεται πως θα πάψουν να είναι υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους αλλά θα είναι προαιρετικές από τις 2 Μαΐου.

Εξαίρεση θα αποτελούν οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα μέσα μεταφοράς όπου θα μείνουν υποχρεωτικές μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές μόνο για τους εργαζόμενους σε εστίαση και κομμωτήρια τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου. Στα σούπερ μάρκετ, θα είναι επίσης υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τους πελάτες.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook