Ανδρέας Κουκλινός: Πεπαλαιωμένες πρακτικές από την Περιφέρεια Κρήτης για τη δακοκτονία

ανδρέας-κουκλινός-πεπαλαιωμένες-πρα-954985

Τις παραλείψεις και το κενό σχεδιασμού από μεριάς Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία της ελιάς από τον δάκο, κατέδειξε ο Περιφερειακός σύμβουλος Χανίων της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά», στην ενημερωτική εκπομπή του Super FM 89.6 με τον Περικλή Κουκλάκη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προλάβει την μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στα ελαιόδεντρα από τον δάκο:

«Για φέτος το 70% της ελαιοπαραγωγής έχει χαθεί πλέον, ενώ οι παραγωγοί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Ο κ. Περιφερειάρχης αρκέστηκε στο να μας πει ότι ενημέρωσε τον Υπουργό και ζήτησε την αποζημίωση των πληγέντων. Δεν μας είπε τι απάντηση πήρε όμως. Τι έχει γίνει τόσα χρόνια από μεριάς μελετών ώστε να είναι αποτελεσματικότερα τα μέτρα για την προστασία των φυτών».

Μάλιστα ο κ. Κουκλινός κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και ελέγχου και στην αγροτική παραγωγή, ενώ τόνισε ότι οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται είναι απαρχαιωμένες και αναποτελεσματικές:

«Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης είπε ότι δεν έχει γνώση για πόσα δέντρα μιλάμε για όλη την Κρήτη, γιατί δεν είναι ακριβείς οι δηλώσεις των παραγωγών. Οι ψεκασμοί γίνονται από ιδιώτες εργολάβους που δεν ελέγχεται αν κάνουν σωστή δουλειά. Άρα μιλάμε για έλλειψη σχεδιασμού και αντιμετώπιση του προβλήματος με πεπαλαιωμένες πρακτικές, χωρίς τη χρήση νέων τεχνολογιών, πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα στις μέρες μας», συμπλήρωσε.

«Στα Χανιά εκτός της δακοκτονίας έχουμε και το θέμα με τους παραγωγούς που επλήγησαν από την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας, στον Πλάτανο και την Κουντούρα», προσέθεσε λέγοντας ότι είναι η δεύτερη χρονιά που ο νομός μας πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί δεν υπάρχει συνολική προετοιμασία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook