Αναβιώνει η υπόθεση του εργατικού δυστυχήματος με τον 26χρονο Κρητικό δύτη στη Ρόδο

αναβιώνει-η-υπόθεση-του-εργατικού-δυσ-1587582

Η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που κόστισε την ζωή στον 26χρονο Κρητικό ιχθυολόγο και δύτη Νικόλαο Τζανόπουλο σε ιχθυοκαλλιέργεια της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2018, θα απασχολήσει σήμερα την συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου (δείτε ΕΔΩ).

Κατηγορούμενοι είναι η νόμιμη εκπρόσωπος-διαχειρίστρια της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο άτυχος νέος, καθώς και ο σύζυγός της.

Τους αποδίδεται ότι απασχολούσαν στην μονάδα της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας, τον 26χρονο κι έναν ακόμα εργαζόμενο, Πακιστανικής καταγωγής, ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας, χωρίς αυτοί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χωρίς η εταιρεία να διαθέτει εξιδεικευμένο καταδυτικό συνεργείο, όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό Κανονισμό Λιμένος 10.

Για την ημέρα του δυστυχήματος, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο άτυχος Νίκος καταδύθηκε εντός της ιχθυοκαλλιέργειας, μόνος του, κατ΄ εντολή των κατηγορουμένων, για την εκτέλεση συγκεκριμένης καταδυτικής εργασίας, χωρίς την συνδρομή δεύτερου δύτη ασφαλείας.

Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας των κατηγορουμένων, ήταν ο εγκλωβισμός του Νίκου Τζανόπουλου στα φθαρμένα, όπως αναφέρεται, δίκτυα των ιχθυοκλωβών και η αδυναμία απελευθέρωσής του, γεγονός που σύμφωνα με τον αρμόδιο Εισαγγελέα θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί αν υπήρχε συνοδός δύτης κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Η ενέργεια της εταιρείας να αναθέσει την διενέργεια καταδυτικών εργασιών σε ανειδίκευτους εργάτες, στερούμενους επαγγελματικής άδειας αυτοδυτών, αποδείχθηκε μοιραία για το νεαρό εργαζόμενο, με τον Εισαγγελέα να ασκεί διώξεις για παράβαση των άρθρων του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 10 περί ορθής εκτέλεσης καταδυτικών εργασιών.

Ως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι ως επαγγελματίας δύτης και εργολάβος καταδυτικών εργασιών, όφειλε να γνωρίζει την ορθή πρακτική καταδυτικών εργασιών από δύτες, καθώς και ότι ο Νικόλαος Τζανόπουλος δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών, εντούτοις σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στις 13/12/2018 στον θανόντα Νικόλαο Τζανόπουλου να καταδυθεί μόνος του για συγκεκριμένη καταδυτική εργασία με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διέθετε τεχνικό Ασφαλείας για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας στην εργασία όπως αυτό ορίζεται ρητά ως υποχρέωση των επιχειρήσεων, βάσει των κείμενων διατάξεων, προσθέτει ακόμα μια σημαντική παράλειψη – κατηγορία στο ήδη βαρύ κατηγορητήριο.

Η μητέρα του εκλιπόντος ανήρτησε χθες στο Facebook το ακόλουθο σχόλιο:

«13/12/2018 – 13/12/2022. 4 χρόνια πέρασαν από εκείνη την ημέρα που ο Νίκος έφυγε αβοήθητος την ώρα καταδυτικής εργασίας στην ιχθυοκαλλιέργεια που εργαζόταν. 4 χρόνια γεμάτα από τον πόνο της απουσίας του, 4 χρόνια γεμάτα από αναπάντητα “γιατί”. Σήμερα λοιπόν στο μνημόσυνό του, (πόσο τυχαίο;) είμαι εδώ στη Ρόδο γιατί αύριο 14 /12/22 δικάζονται οι εργοδότες του Νίκου για τον θάνατό του. 4 χρόνια μετά, κάτω από την δύσκολη συναισθηματικά συγκυρία του μνημόσυνου του Νίκου, είμαι εδώ, έτοιμη να αντιμετωπίσω την δυσκολία που βαραίνει ένα γονιό όταν καλείται να δικαιώσει την μνήμη του νεκρού πλέον παιδιού του μέσα σε δικαστικές αίθουσες.

Είμαι εδώ γιατί έχω χρέος ως μητέρα του, να αποδείξω την αλήθεια όσο κι αν προσπαθούν να την κρύψουν.

Δύναμή μου η συμπαράσταση των δικών μου ανθρώπων, των φίλων του Νίκου, των συμφοιτητών του, των καθηγητών του, όλων όσων αυτά τα 4 χρόνια τον αναζητούν και τον σκέφτονται με αγάπη.

Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά, τα μνημόσυνα στους ανθρώπους που έφυγαν είναι ο καλός λόγος και η αλήθεια.

Αύριο, λοιπόν, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, η δίκη για την δικαίωσή του! Κι εγώ είμαι εδώ!!!».

dimokratiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook