Ανατροπή με AstraZeneca: Περισσότερα αντισώματα απέναντι στην Ομικρον με 3η δόση

ανατροπή-με-astrazeneca-περισσότερα-αντισώματ-1312060

Η τρίτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει περισσότερα αντισώματα απέναντι στη μετάλλαξη Ομικρον σύμφωνα με νέες μελέτες.

Παρότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χορηγείται σε τρίτη δόση και προτιμούνται τα εμβόλια mRNA, νέες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι τελικά δημιουργεί περισσότερα αντισώματα απέναντι στην εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Ομικρον.

Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που διενήργησε του εμβολίου Vaxzevria, έδειξαν μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων εναντίον της παραλλαγής αλλά και άλλων μεταλλάξεων όταν χορηγείται η τρίτη δόση. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι παρέχει προστασία και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η σύντομη ανακοίνωση, η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα δεδομένα, είναι η πρώτη στην οποία προβαίνει η AstraZeneca σχετικά με την πιθανή προστασία που παρέχει το Vaxzevria ως ενισχυτική δόση, ακόμα και μετά από δύο δόσεις με τα mRNA εμβόλια.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσει τα δεδομένα αυτά στις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για αναμνηστικές δόσεις.

Η AstraZeneca έχει παρασκευάσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργαστηριακές μελέτες που διενεργήθηκαν από το πανεπιστήμιο τον περασμένο μήνα ήδη διαπίστωσαν ότι ένα σχήμα χορήγησης τριών δόσεων του Vaxzevria αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα εναντίον της υψηλά μεταδιδόμενης Όμικρον.

Τονίζει δε ότι τα πορίσματά της «ενισχύουν τον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων που υποστηρίζουν το Vaxzevria ως τρίτη ενισχυτική δόση ανεξαρτήτως των δοκιμασμένων σχημάτων αρχικού εμβολιασμού με άλλα σκευάσματα».

Μια μεγάλη βρετανική κλινική δοκιμή τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αύξησε τα αντισώματα όταν χορηγήθηκε ως ενισχυτική δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό είτε με το δικό της εμβόλιο ή με εκείνο της Pfizer, αλλά αυτό πριν από την εκρηκτική εξάπλωση της Όμικρον.

Ωστόσο, η έρευνα εκείνη την εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna παρείχαν μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων όταν χορηγούνταν ως τρίτη δόση.

Η AstraZeneca και οι παρασκευαστές εταίροι της έχουν προμηθεύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της παγκοσμίως παρότι αυτό δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, ενώ οι BioNTech-Pfizer έχουν προμηθεύσει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook