Αναστολή συμβάσεων: Πώς θα γίνονται οι δηλώσεις μετά το άνοιγμα της αγοράς

αναστολή-συμβάσεων-πώς-θα-γίνονται-οι-1165703

Αλλαγή σκυτάλης για τις αναστολές συμβάσεων. Σήμερα λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις και τις ορθές επαναλήψεις αναστολών συμβάσεων Δεκεμβρίου ενώ από αύριο Τρίτη 19 Ιανουαρίου ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων για τις αναστολές του Ιανουαρίου η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο αναμένεται να καταβληθεί το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και για άλλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Ειδικές προβλέψεις με βάση τοπικά lockdown ισχύουν στον Δήμο Σπάρτης, την Κοινότητα Σπερχειάδας, στην Αργολίδα, την Λέσβο, τη Βοιωτία, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, την Κοζάνη, την Κάλυμνο κ.α.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το lockdown έχουν τρεις επιλογές:

  1. Ανακαλούν όλες τις αναστολές των εργαζομένων τους, με συνέπεια όλοι οι μισθωτοί της επιχείρησης να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες υποβάλλουν μόνο μια δήλωση για την περίοδο κατά την οποία ήταν κλειστές με κρατική εντολή προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν την αναλογία των 534 ευρώ από το κράτος. Για την υπόλοιπη περίοδο του μήνα, π.χ. 18-31 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν αναλογία του μισθού τους από τον εργοδότη.
  2. Ανακαλούν μόνο τμήμα των αναστολών εργαζομένων τους και διατηρούν ένα άλλο τμήμα σε αναστολή σύμβασης.
  3. Διατηρούν το 100% των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς επιλέγουν να ανοίξουν χωρίς υπαλλήλους ή να μην ανοίξουν καθόλου.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook