Ανασκόπηση 2021: Φωτιές, πλημμύρες και σεισμοί – Οι φυσικές καταστροφές που μας ταλαιπώρησαν

ανασκόπηση-2021-φωτιές-πλημμύρες-και-σει-1348574

Για ακόμη μία χρονιά δεν ήταν λίγες οι φυσικές καταστροφές που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα. Δείτε τι συνέβη το 2021.

ΦΟΝΙΚΗ «ΜΗΔΕΙΑ» ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

«Μήδεια» όνομα και πράγμα ήταν το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο χιονιάς 40ετίας στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ οι μόνες περιοχές της χώρας που δεν καλύφθηκαν από χιόνι ήταν τα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά παράλια. Η σφοδρή χιονόπτωση με τους ισχυρούς ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσε κομφούζιο και εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στην Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια, στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Το 2021 καταγράφηκαν τουλάχιστον 6 ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Ιανός ήταν ο πιο ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας από τα μέσα του 20ού αιώνα, χτύπησε την Ελλάδα στο τέλος Σεπτέμβρη και άφησε πίσω 4 νεκρούς και αμέτρητες καταστροφές. Η κακοκαιρία Αθηνά ήταν προάγγελος του Μπάλλου και σάρωσε τη Βόρεια Εύβοια που ήταν ήδη «ανοχύρωτη» από τη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού.

ΦΩΤΙΕΣ: ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΣΕ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Χωρίς ανθρώπινες απώλειες αλλά με εκατομμύρια καμένα στρέμματα (1.148.000 στρέμματα) έκλεισε η φετινή αντιπυρική περίοδος. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν αυτή της Εύβοιας όπου κάηκαν 511.854 στρέμματα, ενώ υπήρξαν τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες, εργοστάσια, σχολεία, κοιμητήρια και οδικό δίκτυο.

Από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν ήταν η κ. Παναγιώτα και αυτό γιατί στο κλικ του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη αποτυπώθηκαν όλος ο πόνος και ο σπαραγμός για την πύρινη λαίλαπα. Δικαίως έγινε εξώφυλλο στο TIME ως μια από τις καλύτερες φωτογραφίες του 2021.

«Ούτε στον χειρότερο εχθρό μας. Στις 2.30 τη νύχτα μού τηλεφώνησε μία φίλη, να ετοιμάσω κάποια πράγματα στην περίπτωση που αναγκαστούμε να φύγουμε για να σωθούμε. Το ξημέρωμα είχε κοκκινίσει ο ουρανός. Η φωτιά είχε “καταπιεί” την πλαγιά και προχωρούσε. Με τις μάνικες προσπαθούσαμε να σώσουμε τα σπίτια μας. Ξαφνικά, μας κύκλωσε το μέτωπο. Αρχισα να φωνάζω: “Βοήθεια, καιγόμαστε”. Ηρθαν τα παιδιά που πάλευαν με τις φλόγες και μας έσωσαν. Λιποθύμησα» είχε πει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε το ολιστικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Το συνολικό κόστος για την αναγέννηση της περιοχής εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος.

ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ… ΡΙΧΤΕΡ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Ο Εγκέλαδος έκανε ισχυρή την παρουσία του τον Μάρτιο στην Ελασσόνα. Η δόνηση 6 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή και δοκίμασε τις αντοχές των κτιρίων. Σωτήρια ήταν η άμεση παρέμβαση του Γρηγόρη Λέτσιου, διευθυντή του δημοτικού σχολείου στο Δάμασι Τιρνάβου, ο οποίος κατάφερε να βγάλει με ασφάλεια 63 μαθητές από το σχολείο το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

Λίγους μήνες μετά, ο Εγκέλαδος χτύπησε την Κρήτη. Ο σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ χτύπησε στις 27 Σεπτεμβρίου το Αρκαλοχώρι, προκάλεσε μετατόπιση 14 εκατοστών, μεγάλες υλικές καταστροφές, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook