Ανάσες ελευθερίας για τους εμβολιασμένους αλλά και “σαφάρι” για την τήρηση των μέτρων

ανάσες-ελευθερίας-για-τους-εμβολιασμ-0

Ανάσες ελευθερίας από σήμερα, Σάββατο, για τους εμβολιασμένους πολίτες, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Έτσι, όσοι επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού ή όσοι νόσησαν, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό τους, χωρίς περιορισμούς, όπως δηλαδή περίπου συνέβαινε και προ της πανδημίας.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, που θα αποτελούν σε λίγο καιρό τη μοναδική “διέξοδο” δεδομένης της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα όμως με την άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες, θα ξεκινήσει και ένα “σαφάρι” των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύονται χιλιάδες αστυνομικοί, οι οποίοι θα χωριστούν σε μικρές ομάδες, προκειμένου να κάνουν ελέγχους σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί δεν θα περιορίζονται στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης αλλά θα προχωρούν και στην ταυτοπροσωπία, δηλαδή θα ζητούν τις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών που θα διασκεδάζουν σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να επαληθεύσουν ότι όντως ανήκει σε αυτούς το πιστοποιητικό που επιδεικνύουν. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα διαρκέσουν για το χρονικό διάστημα ισχύς των νέων μέτρων, δηλαδή έως τις 23 Οκτωβρίου σε πρώτη φάση και πρόκειται να συνεχιστούν σε ενδεχόμενη παράταση των μέτρων.

Τα μέτρα που ισχύουν από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, είναι τα εξής:

  • αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις “κόκκινες” επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης,
  • πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες,
  • στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα φτάνει στο 85%.

Το προσωπικό των καταστημάτων καλείται να φοράει μάσκα και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Αντίθετα για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα. “Οι έλεγχοι, θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Τρίτη δόση εμβολίου

Ανοίγει την Κυριακή η πλατφόρμα και για τους άνω των 50 ετών

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ανοίγει την προσεχή Κυριακή 10 Οκτωβρίου και γι’ άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σειρά παίρνουν τα άτομα άνω των 50 ετών, οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Β.

Τη σχετική σύσταση κάνει η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού, αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι δεδομένο για τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη σύσταση αφορά 100.000 άτομα.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook