Ανασχηματισμός: Το σύστημα Μητσοτάκη είναι υπερτιμημένο και θα εκτεθεί βαριά αν περιοριστεί η μιντιακή του προστασία

ανασχηματισμός-το-σύστημα-μητσοτάκη-1275462

Έξι πολιτικά συμπεράσματα από τον ανασχηματισμό

Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται τους υπουργούς του: Ούτε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, ακραιφνής μητσοτακικός, έγινε ΥΠΟΙΚ στη θέση του καραμανλικού Χρ. Σταϊκούρα, ούτε ο φασαριόζος Αδ. Γεωργιάδης μετακινήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ούτε ο Μ. Βορίδης «κουνήθηκε», ούτε καν οι «εύκολοι» Κ. Τσιάρας, Γ. Πλακιωτάκης ή Λ. Μενδώνη βγήκαν από την κυβέρνηση, για να «χωρέσουν» άλλοι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ή έξω από αυτή.

Γενικά, ο πρωθυπουργός δεν πήρε καμία απόφαση με πολιτικό κόστος και εσωκομματικό ρίσκο αφού οι καρατομηθέντες Χρυσοχοϊδης και Θεοχάρης δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και δεν έχουν ομάδα, ούτε καν πολιτικούς φίλους στη ΝΔ.

► Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται διαρροές προς τα δεξιά: Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον τρεις υπουργοί προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ σε κορυφαία υπουργεία (Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Υγείας) δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ικανοποιήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και να συνομιλήσει με το ακροατήριο δεξιά της ΝΔ, έχοντας προφανώς αγωνία για ανάπτυξη δυναμικής σ αυτό το χώρο. Η εφημερίδα «Δημοκρατία» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της για «κόμμα Γιαννακόπουλου» και αυτό ενισχύει τις σχετικές νεοδημοκρατικές ανησυχίες.

► Ο Κ. Μητσοτάκης μιλάει για άνοιγμα στο κέντρο χωρίς να το εννοεί: Με την ένταξη του Θ. Πλεύρη στο κυβερνητικό σχήμα, οποίος πριν από μερικά χρόνια καλούσε σε δολοφονίες μεταναστών, ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι το περίφημο άνοιγμα στο κέντρο, το οποίο διακηρύττει, εξαντλείται στην πραγματικότητα σε μεταγραφές επαγγελματιών της εξουσίας, χωρίς ιδεολογικές ευαισθησίες και αξιακές αναστολές, που μπορούν να καθίσουν δίπλα σε στελέχη με ακροδεξιό παρελθόν χωρίς να δυσφορούν.

► Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει πια «πάγκο»: Ο Ευ. Αποστολάκης που θα ήταν η έκπληξη του ανασχηματισμού έγινε πρωταγωνιστής σε ένα πρωτοφανές φιάσκο αρνούμενος την υπουργοποίηση που αρχικά αποδέχθηκε. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε άλλη «χρυσή εφεδρεία» για να στηρίξει το μύθο που του έχει φτιάξει ο προπαγανδιστικός του μηχανισμός ότι είναι ελκυστικός για προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους και μπορεί να φέρει κοντά του στελέχη που δεν έχουν περάσει από τον νεοδημοκρατικό κομματικό σωλήνα χάρη στην προσωπική του ακτινοβολία.

► Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ βράζει: Πέρα από όσους περίμεναν υφυπουργείο και δεν τους έγινε το ποθητό τηλεφώνημα, οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ είναι απογοητευμένοι από τον ανασχηματισμό, όχι μόνο λόγω του φιάσκου Αποστολάκη αλλά και λόγω της θαμπής εικόνας της νέας κυβέρνησης. Δύσκολα θα βρει κανείς βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος να του πει ο,τιδήποτε θετικό για τις σημερινές ανακοινώσεις, ενώ εύκολα θα ακούσει γκρίνια και καυστικά σχόλια.

► Το επιτελείο του πρωθυπουργού ηττήθηκε: Υποτίθεται ότι είχε γίνει αναδόμηση στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε φτιαχτεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με μεγάλα ταλέντα στη χάραξη στρατηγικής και στην επικοινωνία. Με τις χθεσινές αντιφατικές διαρροές και το σημερινό φιάσκο Αποστολάκη αποδείχθηκε ότι το σύστημα Μητσοτάκη είναι υπερτιμημένο και θα εκτεθεί βαριά αν περιοριστεί η μιντιακή του προστασία.

Γράφει ο Θοδωρής Καραγιαννίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook