«Ανάσα» στο Παρίσι: Απομακρύνονται σταδιακά οι 10.000 τόνοι σκουπιδιών

ανάσα-στο-παρίσι-απομακρύνονται-στ-1660712

H μυρωδιά της άνοιξης έφτασε στο Παρίσι ύστερα από τη «βαρυχειμωνιά» των επεισοδίων στους δρόμους που θύμιζαν πεδίο μάχης. Μετά τις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις και τους 10.000 τόνους σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν λόγω της αποχής –  από την εργασία – των υπαλλήλων στον τομέα της καθαριότητας, η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Λίγες ώρες αφότου η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κινητοποιήσεις, τα απορρίμματα απομακρύνονται σταδιακά από τους περισσότερους δρόμους.

Κάτοικοι του Παρισιού, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις επιχειρήσεις καθαρισμού των δρόμων.

Μάλιστα, όπως γράφουν, ο καθαρισμός των δρόμων γίνεται μετά από σειρά βδομάδων καθώς τα απορριμματοφόρα είχαν να περάσουν από τις 6 Μαρτίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και επιχειρηματίες της εστίασης, εκφράζουν μια ανακούφιση για το γεγονός ότι δεν θα εμποδίζονται στις εργασίες τους από τους τόνους σκουπιδιών.

Στις 14 Απριλίου οι αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει τις αποφάσεις του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας στις 14 Απριλίου.

Το σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καθυστερήσει κατά δύο χρόνια, στα 64, την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Απεργία έγινε την Τρίτη, ενώ άλλη μια ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων έχει οριστεί για τις 6 Απριλίου.

Το Συμβούλιο έχει την εξουσία να ακυρώσει ολόκληρο ή ένα μέρος από το νομοσχέδιο, αν θεωρήσει πως παραβιάζει το Σύνταγμα. Στην πραγματικότητα, σπάνια απορρίπτει ολόκληρα νομοσχέδια.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο θα υπάρξουν δύο αποφάσεις: μία για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε μετά από προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος της Γαλλίας και μία για το παραδεκτό του αιτήματος για δημοψήφισμα που υπέβαλε η Αριστερά.

Τα συνδικάτα ζήτησαν από τον Μακρόν να αποσύρει ή να σταματήσει το νομοσχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Η κυβέρνηση έχει πει πως είναι πρόθυμη να μιλήσει με τα συνδικάτα, αλλά για άλλα θέματα, και έχει πει ότι θα παραμείνει σταθερή στο θέμα των συντάξεων. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προσφέρθηκε να συναντήσει τα συνδικάτα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως θα πάει στη συνάντηση για να επαναλάβει το αίτημά του να ανασταλεί το νομοσχέδιο.

«Τα συνδικάτα δεν πρόκειται να συζητήσουν κάτι άλλο», δήλωσε στο δίκτυο franceinfo. «Θα πάω εκεί για να εξηγήσω πως αυτή η μεταρρύθμιση είναι αδιέξοδη», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είχε παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook