«Ανάσα» στη νέα ρύθμιση οφειλών αναζητεί η αγορά

ανάσα-στη-νέα-ρύθμιση-οφειλών-αναζη-930518

Στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών προσβλέπει η αγορά, καθώς βλέπει την κίνηση να είναι «παγωμένη» παρά το θέρος λόγω της «χαμηλής πτήσης» του τουρισμού αλλά και γιατί οι προοπτικές λόγω υγειονομικών εξελίξεων προβληματίζουν.

Ήδη μόνο από τα μέχρι σήμερα μέτρα αναβολών πληρωμών έχουν συσσωρευτεί φόροι και δόσεις ρυθμίσεων, που ξεπερνούν το 1,5 δισ ευρώ. Αυγά είναι ποσά που μαζεύτηκαν από το Μάρτιο ως και το Μάιο και θα έπρεπε να εξοφλούνται σταδιακά από το τέλος Αυγούστου ως το τέλος Οκτωβρίου. Με δεδομένη τη συγκυρία πάντως η αποπληρωμή τους φαντάζει μια ιδιαιτέρως δύσκολη υπόθεση κι έτσι το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ώστε να διαμορφώσει μια λύση «σωσίβιο» με μεταθέσεις πληρωμών και πολλαπλές δόσεις.

Ουσιαστικά μετά την κίνηση για μείωση της προκαταβολής φόρου που ήδη ξεκινά να τρέχει είναι το δεύτερο βασικό εργαλείο για να κρατηθούν στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στο φόντο αυτό τα σενάρια που είναι επί τάπητος για τη νέα ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών αφορούν είτε την αποπληρωμή τους σε 12 μήνες, με άτοκες δόσεις ή σε 24 μήνες με επιτόκιο μόλις 2,5%. Επίσης εξετάζεται να υπάρξει πάγωμα μέχρι το τέλος του έτους για τις όποιες ενάρξεις πληρωμών.

Πάντως ήδη ο επιχειρηματικός κόσμος έχε σημάνει «καμπανάκι» κίνδυνου. Μάλιστα αίτημα επαναρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας με στόχο, όπως αναφέρει, να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας, να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Συγκεκριμένα, προτείνει στη ρύθμιση αυτή να ενταχθούν οφειλές που για διάφορους λόγους δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, εκείνες που λόγω προσωρινής αδυναμίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης της Covid-19, έχουν ήδη απωλεσθεί, αλλά και την επαναρύθμιση σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων όσων επιχειρήσεων είναι ήδη ενταγμένες στο ισχύον καθεστώς ρύθμισης και δεν έχουν τώρα πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη μηνιαία καταβολή που είχαν αποδεχθεί.

Ζητά επίσης να παραμείνει ενεργή η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων για τις τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την επανένταξη στην επαναρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να εξοφληθούν εντός των νόμιμων προθεσμιών, από το φθινόπωρο και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ, περίπου οι 4 στις 10 επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στο μεταξύ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι και το ότι πολλοί φορολογούμενοι και προφανώς επαγγελματίες δεν έχουν καταθέσει τις φορολογικές δηλώσεις τους. Συμφώνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 900 χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει ακόμη το «κουμπί» της υποβολής κι ενώ η πρώτη δόση φόρου θα πρέπει να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου και μάλιστα με διπλή δόση, για όσους υποβάλουν τη δήλωση τους μετά τις 29 Ιουλίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook