Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: Τι πρέπει να ξέρουν οι νέοι δικαιούχοι που έλαβαν SMS

ανακυκλώνω-αλλάζω-συσκευή-τι-πρέπει-1592190

Τρέχει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και πριν λίγες μέρες επιπλέον 148.000 νοικοκυριά πήραν το «εισιτήριο».

Πρόκειται για το πρόγραμμα μέσω του οποίου γίνεται δυνατή η απόσυρση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών και η αντικατάστασή τους με νέες συσκευές. Οι νέοι δικαιούχοι ενημερώνονται με προσωπικά μηνύματα στα κινητά που έχουν δηλώσει. Πλέον, οι δικαιούχοι ξεπέρασαν τους 380.000.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» σχεδόν διπλασιάζεται, με τους συνολικούς πόρους να αγγίζουν τα 287 εκατ. ευρώ.

Μέσω του προγράμματος οι πολίτες θα μπορούν να αντικαταστήσουν παλαιές και ενεργοβόρες συσκευές και -συγκεκριμένα- ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά. Όπως είχε εξηγήσει ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού, και θα κυμαίνεται από 135 ευρώ και θα φτάνει τα 700 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Tα 700 ευρώ, σημειωτέον, είναι για περιπτώσεις μεγάλων κλιματιστικών έως 24.000 BTU.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Οι νέοι δικαιούχοι – όπως και οι πρώτοι – θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή: Πώς θα βρουν οι επιλαχόντες δικαιούχοι τις επιταγές

Οι νέοι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με SMS και για να βρουν τις επιταγές θα πρέπει να συνδεθούν στο gov.gr. Ειδικότερα θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος εδώ, στη συνέχει πρέπει να κάνουν είσοδο με τους κωδικούς taxisnet και να δουν από το μενού στην κατηγορία επιταγές τα σχετικά voucher και το ποσοστό επιδότησης.

ienergeia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook