Ανακοίνωση παράταξης «Κρήτη Μπροστά» για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2017″

ανακοίνωση-παράταξης-κρήτη-μπροστά-929151

Το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 εστιάζει στους τομείς της Τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των δικτύων, της ανταγωνιστικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πρόσβασης στην απασχόληση των ανέργων, ιδίως των νέων και των οικονομικά μη ενεργών.

Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί παράλληλα, την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη της Κρήτης. Λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό κενό του νησιού κατά τα τελευταία χρόνια, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα για το 2021-2027 που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο, είναι ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο για την Περιφέρεια μας.

Η Κρήτη οφείλει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς πόρους με αποτελεσματικότητα. Ο σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη του τις αστοχίες του παρελθόντος και κυρίως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων. Πρέπει επίσης μέσα από επιχειρησιακά σχέδια να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι διαθέσιμοι πόροι σε έργα και δράσεις που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του νησιού και των κατοίκων της, αξιοποιώντας –κι αναδεικνύοντας– παράλληλα το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Κρήτης έναντι των υπολοίπων περιφερειών.

Για να είναι αποτελεσματικό το νέο ΕΣΠΑ απαιτείται η απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση των προγραμμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η πλήρης αυτονομία των Περιφερειών ως προς τον προγραμματισμό, μιας και οι Περιφέρειες γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τις ελλείψεις τους. Πρέπει επίσης, να βρεθεί λύση και στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού τόσο στη δομή της Περιφέρειας όσο και στους Δήμους.

Δεν θα σταματήσουμε να αναφέρουμε –και να διεκδικούμε– το αυτονόητο: οι Περιφέρειες ως πυλώνας ανάπτυξης της χώρας πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς.

Κλείνοντας, τονίζουμε ξανά ότι είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Η εξαιρετικά χαμηλή θέση της Περιφέρειας Κρήτης στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (μόλις 26,87% σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία) δεν είναι τιμητική. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, το τρέχον πρόγραμμα λήγει σε 3 χρόνια και η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να δράσει, ώστε να μην χαθούν άλλες διαθέσιμες κοινοτικές πιστώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook