Πότε ανοίγουν σχολεία, σινεμά – θέατρα, γυμναστήρια και πλαζ – Δείτε τις ημερομηνίες και τα μέτρα

πότε-ανοίγουν-σχολεία-σινεμά-θέατρα-1214641

Όλες οι ημερομηνίες και το περίγραμμα των μέτρων για τις δραστηριότητες που ανοίγουν μέσα στον Μάη. Επαναλειτουργούν το σύνολο, σχεδόν, της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα υπαίθρια θέατρα και σινεμά, τα μουσεία, τα ωδεία, τα γυμναστήρια, οι οργανωμένες πλαζ κ.α.. Οι σκέψεις για την περαιτέρω άρση των περιορισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Συνεχίζονται τα βήματα για τη σταδιακή άρση του lockdown και την – «με μεγάλη προσοχή», όπως τόνισε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής – πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία περισσότερων δραστηριοτήτων. Όπως θύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας:

Από αύριο, Σάββατο 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, με μειωμένο ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών, σε 50 τετραγωνικά ανά άτομο.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας – μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό – καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Τα self-tests διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν, επίσης, τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως Πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια

Την επόμενη Δευτέρα, στις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό, ωστόσο, ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει μερικές ακόμη «ανάσες ελευθερίας» για το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία, με αναλογία 1:1.

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, «προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών».

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.

Λίγο αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Το μέτρο αυτό αφορά μόνο καθήμενους, ωστόσο, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η δημοσίευση της ΚΥΑ η οποία θα εξειδεικεύει τα μέτρα για κάθε δραστηριότητα που επαναλειτουργεί. Επισημάνθηκε, άλλωστε, πως πάρθηκαν αποφάσεις και για τον αθλητισμό, την εστίαση, καθώς και επί ζητημάτων αρμοδιότητας του ΥΠΕΣ, που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.

Αξίζει να προσθέσουμε πως, μεταξύ άλλων, δρομολογείται και η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iEidiseis, επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα των γυμναστηρίων είναι η 26η Μαΐου (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

«Είναι εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δείχνει σταθερά σημεία βελτίωσης», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς κλείνοντας την εισήγησή του, ωστόσο τόνισε πως «δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε εσφαλμένα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Ιδιαίτερα τώρα που σταδιακά επανεκκινούν διάφορες δραστηριότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε. Η συνέπεια και προσήλωση στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε και πάλι δραστηριότητες που μας έχουν λείψει, με ασφάλεια».

Άρση περιορισμών σε «πρώτο χρόνο» για τους εμβολιασμένους

Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται πως βρίσκονται οι συζητήσεις στις Επιτροπές των ειδικών, τόσο σε εκείνη των λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων, όσο και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, περί της, μερικής, εκ πρώτοις, άρσης περιορισμών για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορονοϊού (2 δόσεις εμβολίων για όσα εμβολία προβλέπουν σχήμα δύο δόσεων), πλαίσιο το οποίο εξετάζεται και σε σειρά χωρών της Ευρώπης, όπου η πανδημία εμφανίζει σημεία επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί των συζητήσεων αυτών, οι οποίες αποτελούν και «κίνητρο» για να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στην εκστρατεία εμβολιασμού, οι ειδικοί φέρονται να εξέτασαν το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ακόμη και για την είσοδο σε ανοιχτά θέατρα και θερινά σινεμά σενάριο που τελικά απορρίφθηκε, με δεδομένο πως πολλά από τα ραντεβού των 30άρηδων, οι οποίοι εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca, για τη 2η δόση του εμβολίου, τοποθετούνται εντός καλοκαιριού. Έτσι, προκρίθηκε η «λύση» του self test για τους χώρους αυτούς.

Στις μετακινήσεις, ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται σύμφωνοι πως αυτές θα μπορούν να γίνονται άνευ των εν ισχύ περιορισμών για τους εμβολιασμένους, είτε μιλάμε για αεροπορικές συγκοινωνίες, είτε για ταξίδια με πλοία ή τραίνο.

Επιπλέον, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έγινε γνωστό πως κατατέθηκε πρόταση υγειονομικού πρωτοκόλλου για την πολιτική επανέναρξη των γυμναστηρίων για τους εμβολιασμένους πολίτες. Ανακοινώθηκε, δε, πως από την προσεχή Δευτέρα (10/5) οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των κολυμβητηρίων με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, κάτι που δε θα απαιτείται για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook