Αναδρομικά: Τελευταία δόση τον Φεβρουάριο – Με… τόκους θα πληρωθούν οι φόροι

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα οποία παρανόμως κόπηκαν το 2012 όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 και επιβεβαίωσε το ίδιο δικαστήριο το 2019, για να τα καταβάλει, τελικά, φέτος η κυβέρνηση, δόθηκαν χωρίς να παρακρατηθεί φόρος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα… υπερφορολογηθούν κατά την περίοδο καταβολής των αναδρομικών (π.χ. για το φετινό εισόδημα με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης την άνοιξη του 2022).

Η ίδια πρακτική της… αφορολόγητης καταβολής και της εκ των υστέρων αναζήτησης του φόρου, θα ισχύει και στις δύο επόμενες δόσεις αναδρομικών: Αυτή της επόμενης εβδομάδας, αλλά και της τελευταίας (με τις συντάξεις Φεβρουαρίου του 2022).

Ταυτόχρονη όμως η, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, απόδοση μέρους των παρανόμων μειώσεων δεν συνοδεύτηκε από έντοκη καταβολή. Με επιτόκιο μάλιστα 6% όπως προβλέπεται σχετικά. Οφειλόμενοι τόκοι, αν όχι από το 2012 που έγινε η (παράνομη) παρακράτηση, τουλάχιστον από το 2015 οπότε και εκδόθηκε η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.

Έτσι τώρα οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσου φόρο για τα εισοδήματα του 2020 ή του 2021 (δύο χρονιές συνεχόμενες που καταβλήθηκαν αναδρομικά).

Μάλιστα, για να αποφύγουν την υψηλότερη φορολόγηση, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συστήνουν στους συνταξιούχος που έλαβαν αναδρομικά, να κάνουν δύο συμπληρωματικός φορολογικές δηλώσεις, τόσο για το 2015 όσο και 2016 (χρονιές στις οποίες αφορούν τα καταβληθέντα αναδρομικά).

Προκειμένου να μετριαστεί κάπως ο καταβλητέος φόρος. Είναι κάτι όμως που αμφισβητείται ως προς την αποτελεσματικότητά του (και εν τέλει ως προς το όφελος του συνταξιούχου).

Και αυτό γιατί ότι γλιτώσει ο φορολογούμενος από την εφορία (λόγω της υπερβολικής και τεχνητής αύξησης του εισοδήματος το 2020 ή 2021), το χάνει υπέρ των Λογιστών (κόστος για τις συμπληρωματικές δηλώσεως…)

«Να συμψηφιστεί ο φόρος με τους τόκους» ζητάει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), υποστηρίζοντας ότι σε διαφορικοί περίπτωση «οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, το 33% από τα «ψίχουλα» των αναδρομικών που έλαβαν». Το 2020 έλαβαν 1 δισ. 197 εκατ. ευρώ, το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ, άρα σύνολο 1 δισ. 307 εκατ. ευρώ (αυτά τα χρήματα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικά το υπουργείο Οικονομικών, «θα εισπράξει από τους συνταξιούχους ένα ποσό στα επίπεδα των 431.100.000 ευρώ…» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.

Εκκρεμότητες με τα αναδρομικά

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ (πιλοτική δική) αναφορικά με την απόδοση όλων των αναδρομικών, καθώς η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με την (αρχική) απόφαση του ίδιου δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2019 που έκρινε ως παράνομες τις περικοπές και στα Δώρα και στις Επικουρικές συντάξεις. Απόφαση που δεν υλοποίηση με τον νόμο 4670/20 η κυβέρνηση.

Η εκδίκαση είχε γίνει στις 15/1/2021, αλλά η απόφαση καρκινοβατεί… Η εκκρεμούσα απόφαση αφορά τα Δώρα κύριων συντάξεων (800 € στον κάθε συνταξιούχο) και επικουρικών, καθώς και των περικοπών στην επικουρική για την περίοδο Ιούλιος 2015 (σ.σ. όταν εκδόθηκε η αρχική απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως παράνομες τις περικοπές ) και Μαΐου 2016 που, τελικά, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε σαν παραδεκτές τις νέες, ακόμα και πιο μειωμένες, συντάξεις (ν.4387/16)!

Τέλος, η καταβολή και των τελευταίων 29.000 αναδρομικών (εκκρεμείς-δύσκολες υποθέσεις συντάξεων χηρείας κ.α.) αναμένετε να γίνει σε… δόσεις. Την επόμενη εβδομάδα, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, θα δοθούν στους μισούς, ενώ στους υπόλοιπους πιθανότατα θα καταβληθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου (στα τέλη του πρώτου μήνα του 2022)…

ieidiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤραγωδία στα Χανιά: Νεκρός νεαρός μετά από τροχαίο στις Καλύβες
Επόμενο άρθροΞεπέρασαν τις 17.000 οι νεκροί, θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ