Αναδρομικά: Δυσάρεστες εξελίξεις για 500.000 συντάξεις Δημοσίου

αναδρομικά-δυσάρεστες-εξελίξεις-για-500-483867

Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά «βάζει τέλος» στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου για αναδρομικά και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που όμως αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Συνταγματική έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο την περικοπή που υπέστησαν το 2013 στα δώρα τους οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε τη διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα.

Βασικό σημείο στο σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά «βάζει τέλος» στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που όμως αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για αναδρομικά περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη. Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα, για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

Απόφαση-βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Συνταγματική η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ τονίζει: «Ισόβιο χαράτσι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι τους, αφού σήμερα, με την υπ’αριθ. 1477/2021 απόφαση, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακύρωσε τις δικές της αποφάσεις με αριθ. 244/2017 και 32/2018, οι οποίες είχαν κρίνει αντισυνταγματική την παρακράτηση της ΕΑΣ!!

Η ΕΑΣ επιβάλλεται από 1-8-2010 σε όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά και κυμαίνεται από 3-14%. Επιβάλλεται επίσης σε όλες τις επικουρικές από 1-9-2011 πάνω από 300 ευρώ μεικτά σε ποσοστό 3-10%».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook