Αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας: Κατατέθηκε στη Βουλή – Δείτε όλα όσα προβλέπει

αμυντική-συμφωνία-ελλάδας-και-γαλλία-1289569

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Η αμυντική συμφωνία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 01.10.2021, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη.

Επιπλέον, θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται στην Βουλή.

Σημειώνεται επίσης πως η ελληνογαλλική συμφωνία αντιμετωπίστηκε σήμερα, Παρασκευή 01.10.2021, με θετικά σχόλια από την Γερμανία.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο νόμου κάνοντας κλικ εδώ

Πιο συγκεκριμένα, το υπ. Εξωτερικών σημείωσε ότι «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων».

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Δείτε την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε την έκθεση του ΓΛΚ κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε την ειδική έκθεση κάνοντας κλικ εδώ

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η τουρκική «φαγωμάρα» και οι απαντήσεις Δένδια

Εν τω μεταξύ, από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας, κατέστη σαφές πως ο εκνευρισμός στην Τουρκία ήταν διάχυτος.

Πιο συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» και εκτόξευσε τις γνωστές της απειλές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σήκωσε το γάντι και το… επέστρεψε, καθώς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιάρτο που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις αιτιάσεις της Τουρκίας.

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook