Αμήχανο διάγγελμα Μητσοτάκη – Ερωτήματα για την προετοιμασία του κράτους

αμήχανο-διάγγελμα-μητσοτάκη-ερωτήμ-1262466

Με ένα αμήχανο και μετριοπαθές τηλεοπτικό διάγγελμα, δίχως προσωπικούς τόνους και χωρίς καμία αναφορά στην κυβέρνηση, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός στους πολίτες. Αιτία, οι μεγάλες πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται για τρίτη ημέρα σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην Αττική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μία υπαινικτική υπενθύμιση για το Μάτι, που άλλωστε αποτελεί και την προτεραιότητα του μηχανισμού όλες τις ημέρες των πυρκαγιών. Είναι σαφές ότι θέλησε με την παρουσία του να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι είναι εξαφανισμένος τις τελευταίες ημέρες και ότι φροντίζει την προσωπική του εικόνα. Άλλωστε στην απάντησή του, αμέσως, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ήταν διάγγελμα επικοινωνιακής διαχείρισης» και συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη «περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια».

Ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε την έκταση της καταστροφής στις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, ενώ για πρώτη φορά επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή, κάτι που δεν δεχόταν όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα για το Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε το ευχαριστώ προς τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής που δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες για να κατευνάσει την δυσαρέσκεια ενώ είπε ότι δεν είναι ώρα για κριτική και αυτοκριτική.

Το διάγγελμα και οι ευθύνες

Στην τελευταία του παράγραφο φρόντισε πάντως να αποσείσει προκαταβολικά τις όποιες κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά δεν ήταν αρκετά, λόγω της έκτασης του φυσικού φαινομένου. Απέφυγε, ωστόσο, να επαναλάβει ότι ο μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά, αφού άλλωστε οι αναζωπυρώσεις στις πυρκαγιές τον διαψεύδουν. Η αναφορά του ότι «δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε» προκάλεσε αμέσως αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την αυτονόητη ψυχραιμία και ενότητα όλων και έκανε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις εντολές εκκένωσης όταν τους δίνονται. Δεν είχε κάτι αισιόδοξο να πει, αντίθετα προετοίμασε για τα χειρότερα που είναι μπροστά, καθώς από αύριο αναμένεται ένταση των ανέμων. Σημείωσε, πάντως, ότι έξι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, λόγω της έκτασης της καταστροφής, παρά την βοήθεια που είχε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης που έκαναν ό,τι μπορούσαν τις πρώτες ημέρες για να αποκρύψουν τις διαστάσεις της. Οι πολίτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολλές περιοχές και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται είναι εξοργισμένοι.

Παραμένουν τα ερωτήματα

Το ότι η πυρκαγιά ξέφυγε δίχως να υπάρχουν άνεμοι μεγάλης έντασης ακόμη και στην Αττική αναιρεί τα λεχθέντα περί προόδου κι αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Παραμένουν τα ερωτήματα για το αν είχαν γίνει οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών, αν είχαν γίνει οι αντιπυρικές ζώνες και ο καθαρισμός των δασών, αν λειτούργησαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, γενικότερα αν είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Πρόκειται για ερωτήματα, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, όπως και το πολιτικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν “εξαφανισμένο” τις τελευταίες ημέρες και η ενημέρωση γινόταν από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Δεν είναι δίχως σημασία ότι παρά τις προειδοποιήσεις για τον καύσωνα ο πρωθυπουργός δεν ακύρωσε το διήμερο στα Χανιά το περασμένο Σαββατοκύριακο, αντίθετα έδινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σέλφι από τις παραλίες.

Πάντως, από την Πέμπτη το πρωί κι αφού εισέπραξαν το κύμα αγανάκτησης, ο πρωθυπουργός βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, επισκέφθηκε την Βαρυμπόμπη και την Ολυμπία και στις 10.30 το βράδυ προεδρεύει σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας.

Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης

2 thoughts on “Αμήχανο διάγγελμα Μητσοτάκη – Ερωτήματα για την προετοιμασία του κράτους

  1. Ο Κυριάκος βγήκε για διάγγελμα να μας πει τι?
    Ότι φταίει η κλιματική αλλαγή για τα έντονα φαινόμενα? Όταν ήταν στο Μάτι, δήλωνε ότι δεν έχει να κάνει κάτι με την ανικανότητα της κυβέρνησεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ότι ήταν καλύτεροι οι προηγούμενοι…
    Τώρα οι πυροσβέστες είναι οι ήρωες! (Οι γιατροί και οι νοσηλευτές από Δευτέρα πάλι.) Τώρα τους θυμήθηκε? Που είναι οι πέντε χιλιάδες εποχιακοί δασοπυροσβέστες, γιατί δεν έγιναν προσλήψεις έστω και για τέσσερις μήνες!! Εποχικούς βέβαια – γιατί πως αλλιώς θα σας εκβιάσει για τα ψηφαλάκια, μεθαύριο?
    Όχι, ο Κ. Υπουργός έκανε προσλήψεις αστυνομικών, για να δυναμώσει το αστυνομικό-κρατούμενο κράτος, της καταστολής της παιδέιας, των δικαιωμάτων μας σαν πολίτες, για να μπορούν να έχουν τον έλεγχο της κοινωνίας.
    Εκατομύρια Ευρώ δίνονται στα Μέσα Ενημέρωσης για να δείχνουν την κυβέρνηση Μηστοτάκη και τους άριστους σαν σωτήρες της Ελλάδας από τον διαβολικό Τσίπρα. Τώρα το Μαξίμου και η κυρία Πελώνη κάνει την κούφια τυρόπιτα. Έχουν κρυφτεί γιατί οι δικαιολογίες τελείωσαν.
    Ο Κυριάκος είπε: Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, η πολιτία θα βοηθήσει! Μα ναι – θυμηθήτε τι έγινε στην Ηλεία 2007 με τον Κωστάκη.
    Δεν πήραν τίποτα ή ψίχουλα. Ακόμα περιμένουν τα χρήματα που είχαν στείλει οι απλοί ανθρωποι και οι ομογενείς από όλο τον κόσμο. Εκατομύρια!!! Που είναι? Έγιναν τραπεζιτικοί λογαριασμοί κυβερνητικών και παρατρεχάμενων.
    Ο Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος είναι μες την τρελή χαρά που το 112 δουλεύει! Δεν κάηκε κανείς! Αυτή είναι η καραμέλα – μπηχτή για τον Αλέκο. (Δυχτυχώς Αλέκο, σε αυτό έχει δίκιο! Εκατο και άνθρωποι κάηκαν στην βάρδια σου!!) η οικολογική καταστροφή, τα χιλιάδες ζώα, πουλιά? Άσε τις περιουσίες τους κόπους μιας ζωής των ανθρώπων.
    Γκατζετάκιας και προχώ, και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε. Όλα για το image, για την επικοινωνία, για τα social media. Η Ελλάδα Κούλη, δεν θέλει influencer, θέλει κυβερνήτη. Εσύ, αλλά και οι υπόλοιποι 300 δυστυχώς δεν είστε ούτε άξιοι όυτε έντιμοι για να κάνετε αυτή την δουλειά.
    Το κύμα δυσαρέσκιας δεν έγινε τώρα, υπάρχη καιρό. Τα ΜΜΕ αφού καλοπληρώνονται δείχνουν ότι θέλει ο πελάτης! Και αυτοί το ξέρουν, δεν είναι χαζοί. Γι’αυτό δεν πάνε σε εκλογές. Θα πάρουν αυτό που τους αξίζει.
    Κυριάκο ο Μπουμπούκος σε περιμένει στην γωνία αλλά εσύ είσαι στον δικό σου κόσμο, και κανείς δεν στο λέει. Οταν το καταλάβεις θα είναι αργά – Άσχετο αλλά σημαντικό.
    Τα χάλια μας σαν κράτος είναι τα ίδια απο το Τσοβόλα δώστα όλα του μπαμπά Ανδρέα, μέχρι το λεφτά υπάρχουν του γιού Γιωργάκη, το θα σκίσω τα μνημόνια του Αλέκου και το έλα να σε σώσω του Κυριάκου. Τα ίδια και χειρότερα.
    Θα μου πεις… δεν βγαίνουν μόνοι τους, «εμείς» τους ψηφίζουμε.
    Οπότε: Ελλάς απώντων υπευθύνων και ημών περιλαβανομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook