Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Ερντογάν

αμφισβητεί-την-κυριαρχία-της-ελλάδας-933373

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική ρητορική του στο Αιγαίο και στο θέμα με τη Λιβύη, μιλώντας και για τον «EastMed». «H Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του κατά την καθέλκυση δύο τουρκικών υποβρυχίων από το ναυπηγείο Γκιολτζούκ. Αγνοώντας… Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ισραήλ.

Η Τουρκία «αποκλείεται» να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη, διαμήνυσε την Κυριακή (22/12) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της συμφωνίας συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Όσοι εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με τα σχέδια που ετοιμάζουν πάνω σε νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, στα οποία δεν έχουν κυριαρχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν το δρόμο ανοιχτό.

Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα κατά της χώρας μας με χάρτες που φτιάχνουν στα τραπέζια. Αν παραιτηθούμε από τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη, αφήστε τις οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα μας αφήσουν ούτε ακτή, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι.

Οι απέναντί μας δεν νοιάζονται ούτε συνειδητοποιούν τί εστί δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη και ηθική. Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να κάνει πίσω από τη συμφωνία με τη Λιβύη, όπως δεν έκανε πίσω ούτε στη Συρία. Γνωρίζουμε καλά το λόγο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης», υπογράμμισε ο «Σουλτάνος».

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε παράλληλα ότι η Άγκυρα θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη και να προστατεύει την ασφάλειά της. Δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στη Λιβύη και στην Αίγυπτο, ώστε για να υπερασπιστεί τη θέση της περί παράνομης συμφωνίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Τρίπολη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Ο έλληνας ΥΠΈΞ και ο λίβυος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ αλ Θάνι έστειλαν αυστηρό μήνυμα στους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας, κατέλαβαν τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης και εξετάζουν το φορτίο του.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook