Άμεσα επιστρεπτέα… στην Εφορία η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

άμεσα-επιστρεπτέα-στην-εφορία-η-επισ-1118198

Θα δοθεί στα τέλη του Νοεμβρίου αλλά δεν αναστέλλονται οι πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ οπότε θα την… επιστρέψουν στις 30 Νοεμβρίου

Άμεσα επιστρεπτέα στα δημόσια ταμεία θα είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, με το «κόλπο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 4, ελάχιστου ύψους 1.000 ή 2.000 ευρώ, θα δοθεί στους επαγγελματίες, στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οι οποίοι θα πρέπει να την «επιστρέψουν» στις 30 Νοεμβρίου, καθώς σχεδιάζεται να μην δοθεί αναστολή στην πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Αναστολή πληρωμής δίνεται σίγουρα, μόνο για τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου. Αντίθετα, δεν θα δοθεί αναστολή της πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην διευρυνθεί η «τρύπα» στα δημόσια ταμεία και εκτοξευτεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Έτσι, οι επαγγελματίες που θα εισπράξουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, περί τα τέλη του μήνα, ουσιαστικά, θα την επιστρέψουν στις 30 Νοεμβρίου στα δημόσια ταμεία, ημέρα που λήγουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, σημειώνεται ότι, τυπικά, η αποπληρωμή του κρατικού δανείου Νο4, θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά το επιτόκιο θα είναι 0,83%, με βάση τα σημερινά δεδομένα των επιτοκίων.

Ανοίγει η πλατφόρμα στο myBusinessSupport

Στις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο myBusinessSupport και θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων επιστρεπτέας προκαταβολής του 4ου κύκλου, με στόχο οι πληρωμές να γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» θα χορηγηθεί τον Νοέμβριο, με βάση την πτώση του τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους, κατά τουλάχιστον 20%.

Οι λήπτες θα επιστρέψουν μόνο το 50% που θα λάβουν, υπό προϋποθέσεις διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης για ένα περίπου χρόνο. Δικαιούχοι είναι όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, αλλά υφίσταται και γι’ αυτές ο ελάχιστος τζίρος αναφοράς των 300 ευρώ.

Δικαίωμα ένταξης στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5» αποκτούν πλέον και οι νέες επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύθηκαν μέσα στην πανδημία. Το ελάχιστο ποσό της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» θα είναι 1.000 ευρώ.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», αφού ληφθεί υπόψη μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμού του ποσού της χρηματοδότησης.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, θα ισχύει ο μαθηματικός τύπος (τζίρος, αριθμός εργαζομένων κ.λπ. παραδοχές) , με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, τα ελάχιστα ποσά διπλασιάζονται.

Για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, και δεν εφαρμόζεται γι΄ αυτές ο μαθηματικός τύπος.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα λάβουν κατ΄ ελάχιστο, ποσό 2.000 ευρώ το οποίο με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου μπορεί να προσαυξηθεί αναλόγως.

Πηγή: sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook