Αλβανία: Συνέλαβαν τον Διονύση Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρα – Διάβημα του ΥΠΕΞ

αλβανία-συνέλαβαν-τον-διονύση-φρέντι-1689908

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποφάσισε να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας, προκάλεσε η σύλληψη το βράδυ της Πέμπτης του Διονύση Φρέντι Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας, από τις αλβανικές αρχές. Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας αφέθηκε τελικά προσωρινά ελεύθερος το πρωί της Παρασκευής, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες από την ελληνική πλευρά αλλά και από τους φορείς της μειονότητας.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο έξω από ένα εστιατόριο με συνεργάτες του όταν εμφανίζονται άνδρες της Ασφάλειας και συλλαμβάνεται ο ίδιος μαζί με συνεργάτες του. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για «εξαγορά ψηφοφόρων». Ο Μπελέρης οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της αστυνομίας στην Αυλώνα.

 

Το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση κατά του Έντι Ράμα για πόλωση του κλίματος στη Χειμάρρα. Ακόμη, ο ίδιος ο κ. Μπελέρης έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν κατά του Ε. Ράμα, όταν και κατήγγειλε ότι η αλβανική κυβέρνηση θέλει να διώξει τους Ελληνες ομογενείς από τη Χειμάρα, μέσα από εξαγορές περιοχών με «μαύρο χρήμα». Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία είναι στις 14 Μαίου. Η κεντρική εκλογική αναμέτρηση μαίνεται μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα και της συμμαχίας «Μαζί νικούμε», αποτελούμενης από το Κόμμα Ελευθερίας του Ιλίρ Μέτα, (γνωστού μέχρι πρότινος ως Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης), το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με πρόεδρο τον Ναρντ Ντόκα και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βαγγέλη Ντούλε. Η αντιπολίτευση κατηγορεί εδώ και χρόνια τον Έντι Ράμα για διαφθορά, για σκάνδαλα και για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, έρχεται πάντως στις δημοτικές εκλογές ελέγχοντας σχεδόν 60 από τους 61 δήμους στη χώρα. Το γεγονός οφείλεται στην απόφαση της ενωμένης αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Η δε ελληνική μειονότητα κατεβαίνει στις εκλογές σε τρεις δήμους χωρίς ενιαία εκπροσώπηση, αλλά με διαφορετικούς κομματικούς συνασπισμούς. Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη σύλληψη Μπελέρη που προηγήθηκε

«Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας».

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook