Αλόγλου: 700.000 τετραγωνικά δήλωσαν οι Χανιώτες στον Δήμο – Τι είπε για απάτες, δημοτικά τέλη, προϋπολογισμό

αλόγλου-700-000-τετραγωνικά-δήλωσαν-οι-χανι-1127666

Στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων, Τάσος Αλόγλου. Εντυπωσιακό στοιχείο στη συζήτηση, το γεγονός ότι στα Χανιά δηλώθηκαν πάνω από 700.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων σε ακίνητα προς τον Δήμο Χανίων, με τον αντιδήμαρχο να ενημερώνει ότι όλοι όσοι τα δήλωσαν, απαλλάσσονται από αναδρομικά δημοτικά τέλη:

«Οι διορθώσεις που δεχτήκαμε είναι πάνω από 700.000 τετραγωνικά, ενώ πιστεύω ότι θα φτάσουμε τις 900.000, με τους συμπληρωματικούς τρόπους δήλωσης. Είχαμε πάνω από 25.000 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τα ανταποδοτικά μας. Και επίσης, από εδώ και στο εξής, όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στη δυνατότητα που τους δόθηκε, θα είμαστε αυστηροί. Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα Ε9 και όπου βρεθεί διαφορά, θα επιβάλλονται όλα τα ανάλογα πρόστιμα και τα αναδρομικά», τόνισε ο κ. Αλόγλου, υπενθυμίζοντας όμως ότι ο δήμος διέγραψε όλα τα αναδρομικά σε όσους έκαναν τη ρύθμιση:

«Η προηγούμενη ρύθμιση έδινε το δικαίωμα απαλλαγής από πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά όχι και από τα αναδρομικά τέλη. Έληξε, και μετά ανακοινώθηκε νέα ρύθμιση για το 2020, που όμως δημιούργησε αδικίες, καθώς εκεί απαλλάσσονταν και από τα αναδρομικά τέλη. Ο Δήμαρχος Χανίων έθεσε το πρόβλημα και το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα διαγραφής των αναδρομικών και για εκείνους που είχαν ενταχθεί στην πρώτη ρύθμιση. Οι διαγραφές έχουν ήδη γίνει από τον δήμο μας. Ωστόσο, ο νόμος λέει ξεκάθαρα πως ό,τι έχει πληρωθεί, δεν επιστρέφεται.»

Επίσης, ο Δήμος Χανίων έχει προχωρήσει στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό:

«Το ΥΠΕΣ είχε δώσει το δικαίωμα σε δήμους να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη, επιχειρήσεις που είχαν κλείσει λόγω της καραντίνας. Με απόφαση τον Μάρτιο δώσαμε πλήρη απαλλαγή σε τέτοιες επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις που έγιναν ήταν πάνω από 2.500, μετά από εκκαθάριση απέμειναν γύρω στις 2.000, με ποσά κατά μέσο όρο 500 ως 1000 ευρώ στον καθένα. Και αυτή τη στιγμή, οι λογαριασμοί των δικαιούχων της απαλλαγής έρχονται μηδενικοί. Με διαφορετικά διαστήματα απαλλαγής όμως, ανάλογα με το πότε ήταν κλειστές. Τα ποσά είναι σε αναλογία με τις ημέρες που ήταν κλειστά και με μια στρογγυλοποίηση προς τα πάνω», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Ερωτώμενος αν του χρόνου υπάρξει μείωση δημοτικών τελών και για τους ιδιώτες, ο κ. Αλόγλου έδειξε επιφυλακτικός:

«Ως προς την ιδιωτική χρέωση, τα Χανιά είναι από τους φθηνότερους δήμους, φανταστείτε ότι στην δημοτική ενότητα Χανίων τα τέλη είναι γύρω στο 1,5 ευρώ το τετραγωνικό, όταν σε άλλες πόλεις ξεπερνούν και τα 2 ευρώ. Σε απομακρυσμένες περιοχές είναι κάτω και από 1 ευρώ. Τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα, άλλωστε τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Κοιτάμε κάποιες παρεμβάσεις, αλλά ως προς τα ιδιωτικά τέλη νομίζω ότι θα είμαστε αμετάβλητοι, καθώς και την προηγούμενη χρονιά είχε αποφασιστεί μείωση από την προηγούμενη δημοτική αρχή

Για την υπόθεση με τις απάτες που το τελευταίο διάστημα σημειώνονται και όπου οι δράστες χρησιμοποιούν το όνομα του ίδιου και άλλων αντιδημάρχων, ο κ. Αλόγλου ανέφερε ένα παράδειγμα του πώς λειτουργούν οι δράστες:

«Έχει χρησιμοποιηθεί το όνομα μου και του αντιδημάρχου, του κου Γιαννακακη. Επικοινωνούν τηλεφωνικά με επιχειρηματίες, τους λένε ότι θέλουν να κάνουν κάποια εμπορική συναλλαγή από πλευράς Δήμου. Ζητούν έναν τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώσουν και μετά από λίγο παίρνουν και λένε ότι κατά λάθος αντί για – ας πούμε – 500 ευρώ, έβαλαν κατά λάθος 5000 ευρώ και ζητούν τη διαφορά πίσω. Δυστυχώς μια επιχείρηση εξαπατήθηκε και πίστωσε κάποια χρήματα με αυτόν τον τρόπο την 28η Οκτωβρίου. Έγινε μηνυτήρια αναφορά, ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια και οι τράπεζες και περιμένουμε τα αποτελέσματα.»

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι ποτέ κανείς αιρετός δεν πρόκειται να ζητήσει ή να δώσει οικονομικά στοιχεία ή να κάνει συναλλαγή εκ μέρους του Δήμου:

«Αρκετές φορές οι αιρετοί επικοινωνούμε με πολίτες για διάφορα θέματα. Όμως επ’ ουδενί και ποτέ δεν ξεκινάμε και δεν ολοκληρώνουμε διαδικασίες οικονομικών συναλλαγών με οποιονδήποτε. Αυτό αναλαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας. Άλλωστε για οποιαδήποτε πληρωμή πρέπει να έχει υπογραφεί μια σύμβαση ή να έχει υπάρξει ανάθεση, πράγμα που απαιτεί πάντα κάποια έγγραφα. Κανείς πολιτικός προϊστάμενος, κανείς αιρετός, δεν κάνει καμία συναλλαγή εκ μέρους του Δήμου.»

Όσο για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, αναμένεται να περάσει τον Νοέμβριο από το δημοτικό συμβούλιο. Η εκτέλεση δε του προϋπολογισμού του 2020 γίνεται με μειωμένα έσοδα, όπως είπε ο κ. Αλόγλου:

«Με βάση τα δεδομένα ως τις 30 Σεπτεμβρίου υπάρχει απόκλιση στα έσοδα, που σε σχέση με τον στόχο είναι 600.000 ευρώ. Έχουν βέβαια έρθει επιχορηγήσεις που δεν είναι αμελητέες, περίπου 1.200.000 ευρώ από το κεντρικό κράτος. Έχουν πέσει και οι δαπάνες, ειδικά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά και διοργανώσεις που κάπως το εξισορροπούν.  Οι αποκλίσεις που έχουμε δείχνουν την οικονομική κατάσταση στην πόλη μας. Αν συγκρίνουμε με το 2019 βέβαια, εκεί η απόκλιση είναι 2.500.000 ευρώ περίπου. Τα οικονομικά μας πάντως είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, δεν είμαστε άνετα αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις κοινωνικές υποχρεώσεις τους Δήμου.»

zarpanews.gr

One thought on “Αλόγλου: 700.000 τετραγωνικά δήλωσαν οι Χανιώτες στον Δήμο – Τι είπε για απάτες, δημοτικά τέλη, προϋπολογισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook