«Άλλο ανοσία, άλλο ανοησία – Δεν γίνεται τείχος ανοσίας χωρίς υλικά»

άλλο-ανοσία-άλλο-ανοησία-δεν-γίνετα-1206414

Για τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας από το φθινόπωρο, προειδοποίησε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι δεν θα χτιστεί το καλοκαίρι το τείχος ανοσίας, αφού δεν θα είναι εμβολιασμένο το 80% των Ελλήνων.

«Άλλο ανοσία, άλλο ανοησία. Δεν γίνεται το τείχος ανοσίας χωρίς υλικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παυλάκης. Όπως είπε, το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι. «Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά, είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί» σημείωσε θυμίζοντας ότι στη χώρα μας τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα από πέρυσι και ο ιός κυκλοφορεί παντού… «Με το ελληνικό καλοκαίρι και το αεράκι ελπίζουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα, αλλά δεν θα εξαφανιστούν», επισήμανε.

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος μετεξέλιξης των στελεχών του ιού που υπάρχουν τώρα και συγκεκριμένα για την ινδική μετάλλαξη τόνισε ότι έχει πιο γρήγορο τρόπο μετάδοσης και ότι την «πιάνουν» λιγότερο τα εμβόλια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο του νέου lockdown. «Θα εξαρτηθεί από το πιο στέλεχος θα επικρατήσει και πόσο γρήγορα».

Επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να κάνουμε καλό χειμώνα θα ήταν αν έπεφταν τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση και έβρισκαν όλα τα κρούσματα και τα απομόνωναν.

«Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός. Η μόνη λύση είναι 0 κρούσματα» τόνισε και επεσήμανε πως αυτό δεν έχει επικρατήσει ούτε στην Β. Αμερική ούτε στην Ευρώπη αναφέροντας πως οι 5 χώρες που τα έχουν πάει πολύ καλά, τουλάχιστον για την ώρα, εξαλείφοντας τον ιό είναι η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία,η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. «Έκαναν πιο γρήγορα τα lockdown και δεν κινήθηκαν μετά. Όπως έγινε μια πολύ καλή αρχή και στην Ελλάδα. Τώρα κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν αναφέροντας πως σύμφωνα με τα δεδομένα των ΗΠΑ 1 στους 100 των ήδη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί ξανά από τον κορονοιο ελαφρύτερα. Ωστόσο, ο άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις αν νοσήσει θα είναι πολύ ηπιότερα από τον μη εμβολιασμένο.

«Το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος εμβόλιο. Θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Από κει και πέρα είναι ευθύνη του καθενός να κανονίσει τη συμπεριφορά του που περιλαμβάνει και το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δουλεύουν.

Παράλληλα, συμβούλευσε να μην πετάξουμε τις μάσκες γιατί όπως είπε θα τις φοράμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σχετικά με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο σε εφήβους που αναφέρεται ότι εξετάζει το CDC δήλωσε πως είναι πολύ σπάνιες. «Πολύ σπανιότερες απ’ ότι λέγεται και για τις θρομβώσεις και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί αλλά εξετάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook