Αλλάζουν όλα για τις φορολογικές δηλώσεις – Πότε θα έρχονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

αλλάζουν-όλα-για-τις-φορολογικές-δηλώ-1238577

Ανατροπές έρχονται με τη νέα χρονιά τόσο στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όσο και στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου. Εάν ενεργοποιηθεί το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έρθουν τα πάνω –κάτω στις σχέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την Εφορία.

Φέτος η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έληξε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ η εξόφληση των ποσών που έπρεπε να καταβάλουν οι υπόχρεοι προσδιορίστηκε να γίνει σε 8 δόσεις.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όμως έχει στα «σκαριά» σχέδιο που ανατρέπει όλες τις συνήθειες που είχαμε ως φορολογούμενοι και προβλέπει διαδικασίες που θα έχουν «μόνιμο» χαρακτήρα, «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα στην υποβολή των φορο-δηλώσεων και εξόφληση φόρου σε περισσότερες δόσεις.

Ανατροπές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Βάσει των σχεδιασμών που είναι στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν από το 2022 κιόλας, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει από τον Μάρτιο και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

Με άλλα λόγια κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει την δήλωσή του μέσα σε διάστημα 2 μηνών στις αρχές της χρονιάς και οπωσδήποτε πριν συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο κάθε έτους.

Το πλεονέκτημα αυτής της αλλαγής, πέραν της σταθερής ημερομηνίας έναρξης, θα είναι και η δυνατότητα των φορολογούμενων να αποπληρώνουν τον φόρο εισοδήματος ακόμα και σε 12 δόσεις.

Για να γίνει βέβαια πραγματικότητα ένα τέτοιος σχεδιασμός θα πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους προκειμένου να συμπληρώνονται εγκαίρως οι προ συμπληρωμένοι κωδικοί, όπως είναι οι μισθοί ή οι συντάξεις.

Στόχος είναι να υλοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα φορολογούμενων, επιχειρήσεων και λογιστών να υπάρχει σταθερή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, η οποία δεν θα είναι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις από… Φεβρουάριο

Έτσι, η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε οι φορείς να στέλνουν τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση (αποδοχές, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.λπ.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Προϋπόθεση βεβαίως για την επιτυχή υιοθέτηση και «μονιμοποίηση» του σχεδίου θα είναι έως το Φεβρουάριο να έχει ενεργοποιηθεί το TAXIS και οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ να έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο προκειμένου κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων να είναι ήδη προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κτλ.

Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση θέλει να πάει ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, έχοντας προσυμπληρωμένους την πλειονότητα των κωδικών της δήλωσης, όπως για παράδειγμα το εισόδημα από ενοίκια.

Εφόσον βεβαίως επιτευχθούν όλα αυτά, ο φορολογούμενος θα έχει την δυνατότητα να εξοφλεί τον φόρο του σε έως 12 δόσεις.

«Δίδυμη» εξόφληση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Στην ίδια λογική κινείται και το σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο τον Μάρτιο, ώστε η πληρωμή του φόρου να ξεκινά από τον ίδιο μήνα και να ολοκληρώνεται σε έως και 12 δόσεις.

«Δίδυμη» εξόφληση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Στην ίδια λογική κινείται και το σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο τον Μάρτιο, ώστε η πληρωμή του φόρου να ξεκινά από τον ίδιο μήνα και να ολοκληρώνεται σε έως και 12 δόσεις.

Έτσι, ουσιαστικά θα έχουμε «δίδυμες» πληρωμές φόρων: Μόνον που τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και άρα η γνωστοποίηση των ποσών που έχει να εξοφλήσει ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα γίνεται ως τον Μάρτιο.

Θα ξεκινάει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα θα ανοίγει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων που θα διαρκεί μέχρι τον Μάϊο κάθε χρονιάς οπότε και θα ξεκινάει και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook