Αλλάζει ξανά το ωράριο των καταστημάτων στα Χανιά – Πώς θα λειτουργήσουν τις γιορτές

αλλάζει-ξανά-το-ωράριο-των-καταστημάτ-1340531

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ Δ1α/Γ/Ποικ 78616/19-12-2021 (ΦΕΚ 5973Β΄- επισυνάπτεται στην παρούσα) για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με αυτά απελευθερώνεται η περιφέρεια Χανίων από το μέτρο έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων στις 10:00 π.μ. και επανέρχεται η συνηθισμένη ώρα έναρξης στις 9:00 π.μ.

Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Τα κυριότερα μέτρα που περιέχει η Υπουργική Απόφαση είναι τα εξής:

Η τήρηση αποστάσεων στα καταστήματα παραμένει στο 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ η αναλογία αυτή είναι 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο στην βιτρίνα των κανόνων λειτουργίας και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self-test. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση όσων εργαζομένων δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, να προσκομίσουν υποχρεωτικά PCR ή rapid τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες. Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των εργαζομένων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται και πληρώνονται από τον εργοδότη. Συστήνουμε και πάλι τα ίδια τεστ να πραγματοποιούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες καθώς και οι εργοδότες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Μετά από την συνάντηση της περασμένης Παρασκευής 17 τρέχοντος, του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση, τέθηκε με επίταση από την πλευρά της Συνομοσπονδίας το θέμα της έναρξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις 10.00 – ειδικά για τα μικρότερα αστικά κέντρα. Ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε να μελετήσει το αίτημα της ΕΣΕΕ και τελικά με την νέα απόφαση, περιορίζει σε λιγότερες πόλεις το νέο ωράριο με έναρξη λειτουργίας στις 10.00 και λήξη στις 21.00, ως εξής:

– Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

– Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

– Στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών και Τρικκαίων.

Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνονται από την υποχρέωση έναρξης στις 10.00 η Χαλκίδα, οι Σέρρες, η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Κατερίνη, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα, η Καβάλα, τα Χανιά, η Λαμία, η Κομοτηνή, η Ρόδος, η Δράμα, η Βέροια και η Κοζάνη. Οι εν λόγω Σύλλογοι μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να επιστρέψουν στην συνηθισμένη τους ώρα έναρξης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook