Αλλάζει όψη το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά: Οι δύο προτάσεις, η «κατάργηση δρόμου», πίστα ice-skating και πίδακες νερού | Photos

αλλάζει-όψη-το-πάρκο-ειρήνης-και-φιλία-826507

Αλλάζουν -συθέμελα- το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, με τις εργασίες να εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν εντός 3 χρόνων.

Οι προτάσεις που υπάρχουν για την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, λίγο πριν τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, αποτυπώθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.Στη συζήτηση που ακολούθησε οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τη γνώμη τους για την χρήση που θέλουν να έχει το πάρκο, η ανακατασκευή του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) και εκτιμάται ότι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το 2022.

Η ειδική συνεργάτης για τα ΣΔΙΤ, Μαρία Ανθομελίδη

Η αρχιτέκτονας-μηχανικός, ειδική συνεργάτιδα της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), Μαρία Ανθομελίδη, έκανε μια λεπτομερεί παρουσίαση για τα προγράμματα Σ.Δ.Ι.Τ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  και αναφορικά με την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας, παρουσίασε τις πρώτες προτάσεις που θα γίνουν για το πως οραματιζόμαστε το νέο χώρο.

Κατάργηση της οδού Πλουμιδάκη-ένωση με τον Δημοτικό Κήπο ή πεζογέφυρα

Αρχικά τέθηκε το ζήτημα της επιλογής, στο αν θα ενοποιηθεί το νέο Πάρκο με τον Δημοτικό Κήπο Χανίων ή όχι.Στην πρώτη περίπτωση, αυτό θα σημαίνει την κατάργηση της οδού Πλουμιδάκη, που τέμνει τον Δημοτικό Κήπο με το Πάρκο Ε&Φ, ενώ με το δεύτερο ενδεχόμενο θα εξεταστεί η τοποθέτηση πεζογέφυρας που θα τα ενώνει.

Οι δύο κύριες προτάσεις

Στις δύο κύριες προτάσεις που παρουσιάστηκαν συγκαταλέγονται από κοινού, παιδικές χαρές, επιπλέον χώροι πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις προς όφελος των πολιτών.

Στην πρώτη πρόταση περιλαμβάνονται νέοι χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής, ενώ εντάσσεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου θεάτρου και εκσυχρονισμός του ώστε να είναι πιο λειτουργικό. Ακόμα προβλέπεται στον χώρο της άδειας δεξαμενής να δημιουργηθεί ένας χώρος που το χειμώνα θα χρησιμοποιείται σαν πίστα ice skating και το καλοκαίρι θα έχει πίδακες νερού (spray showers).

Η δεύτερη πρόταση μεταβάλλεται σε σχέση με την πρώτη, ως προς το θέατρο αρχικά που θα μπορούσε αν αποφασιστεί να μην λειτουργήσει, να δημιουργηθεί ένα γήπεδο κάποιου αθλήματος ανάλογα με τις ανάγκες. Ομοίως με την άδεια δεξαμενή, η εναλλακτική είναι μια πίστα για skateboard, που ούτως ή άλλως ακόμα και σήμερα, μόνο έτσι χρησιμοποιείται ο χώρος. Επίσης προβλέπεται και η δημιουργία γηπέδου τέννις.

Ο ανάδοχος δεν θα εκμεταλλεύεται τίποτα, εκτός του να το ανακατασκευάσει και να το συντηρεί

«Εντός των επομένων τριών ετών, τα 8 σχολεία και το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας θα παραδοθούν στον Δήμο Χανίων και στην Χανίωτικη κοινωνία», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ενώ έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί «ιδιωτικοποιήσεως» χαρακτηρίζοντάς τα «εντελώς ανυπόστατα».

Διευκρίνισε ότι ο ανάδοχος του έργου ιδιώτης είναι υποχρεωμένος να το ανακατασκευάσει, να το συντηρεί για 25 χρόνια και να το καθαρίζει για λογαριασμό του Δήμου Χανίων. Ο ιδιώτης δεν θα εκμεταλλευτεί απολύτως τίποτα, καθώς το έργο ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ θα αποπληρωθεί από κονδύλια του δημοσίου, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Η πρώτη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου 2019, όπου θα συναντηθούν με τους υποψήφιους αναδόχους και θα γίνει μια προεπιλογή, ενώ θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές για την ανάθεση του έργου που περιλαμβάνει τα 8 νέα σχολεία και το Πάρκο Ε&Φ.

Η παρουσίαση έγινε παρουσία πλήθους κόσμου και φορέων που έθεσαν μάλιστα και τις δικές τους ιδέες για το πως οραματίζονται το νέο Πάρκο.

3 thoughts on “Αλλάζει όψη το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά: Οι δύο προτάσεις, η «κατάργηση δρόμου», πίστα ice-skating και πίδακες νερού | Photos

  1. Κάντε το κοτέτσι να τρώει ο κοσμακης κανένα αυγό…..
    Α ρε ΣΥΡΙΖΑ,Νεοδημοκρατες κτλ φραγκατοι κλικες καμμία επαφή με την πλειοψηφία του λαού και την πραγματικότητα.

  2. ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΛΑΚΚΟΥΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ?????
    ΒΡΑΚΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο Κ……Σ ΜΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο Π…… ΜΑΣ!!

  3. Απαράδεκτο. Γιατί να ξοδευτούν τόσα χρήματα σε κάτι που ήδη υπάρχει και λειτουργεί, ενώ υπάρχουν άλλα πράγματα που δεν υπάρχουν και τα έχει ανάγκη η πόλη. Ας γεμίσουν τις λίμνες νερό και πίδακες, ας του κοτσάρουν και το συντριβάνι που πρέπει να φύγει από το λιμάνι, να αναδείξουν τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί, να φυτέψουν μερικά δέντρα ακόμα, κι έτοιμος ο παράδεισος. Η Πλουμιδάκη εξυπηρετεί πολύ στην κυκλοφορία της πόλης, οπότε μια πεζογέφυρα θα ήταν η καλύτερη λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook