Αλλάζει όψη η περιοχή δίπλα στο λιμάνι της Σούδας, από τον Ναυταθλητικό μέχρι τον Βλητέ: Φυτεύσεις, μονοπάτια, παρατηρητήρια πουλιών | Video

αλλάζει-όψη-η-περιοχή-δίπλα-στο-λιμάνι-1563925

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της εκβολής του ποταμού Μορώνη στην παραλιμάνια περιοχή της Σούδας, ένα έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας που υλοποιείται από τον Δήμο Χανίων και την ΔΕΥΑΧ σε συνεργασία με την WWF. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Το έργο περιλαμβάνει περίφραξη της περιοχής οκτώ μέτρα από την άκρη του δρόμου -με στόχο να δημιουργηθεί εκεί πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομος – έναν φυτοφράχτη που θα απομονώνει και οπτικά και ηχητικά τον υδροβιότοπο τον αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια διαμόρφωση του χώρου με απομάκρυνση μπάζων και αδρανών υλικών και στη συνέχεια με φυτεύσεις, μονοπάτια αλλά και παρατηρητήρια για τα περισσότερα από 110 είδη πουλιών.

«Σκοπός είναι να συνδεθεί  ο ναυταθλητικός με την παραλία του Βλητέ» σημείωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χανίων Μιχάλης Καλογριδάκης που βρέθηκε σήμερα στο σημείο, μαζί με τον αντιδήμαρχο πρασίνου και καθαριότητας Μιχάλη Τσουπάκη.

Για ένα έργο πνοής, που είχε βαλτώσει εδώ και πολλά χρόνια, έκανε λόγο ο κ. Τσουπάκης, το οποίο θα βοηθήσει και στις πλημμύρες αλλά και θα δώσει στον τόπο αναπτυξιακή ώθηση.

Τέλος, την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών εξέφρασε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σούδας, Δημήτρης Κλωθάκης, αφήνοντας αιχμές για την ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων στην περιοχή για πολλά χρόνια.

Σε γραπτή δήλωσή του ο επιστημονικός συνεργάτης της WWF Ελλάς, Θάνος Γιαννακάκης, τονίζει:

«Η αποκατάσταση της εκβολής του Μορώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα, που αποσκοπούν στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της Κάτω Σούδας και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων μιας και αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ θα καταστήσει και την περιοχή ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πόλο έλξης.

Ωστόσο, το έργο είναι σημαντικό και σε εθνικό επίπεδο μιας και δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να δουλεύουν οι τοπικές κοινωνίες μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες για την αποκατάσταση της φύσης, ειδικά σε μια εποχή, που η διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες της».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook